ABD sanayiyi karbondan arındırmak için 6 milyar dolar destek sağlayacak

ABD sanayiyi karbondan arındırmak için 6 milyar dolar destek sağlayacak

Biden-Harris yönetimi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sanayisinin rekabet gücünü artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için yeni bir program duyurdu.

Destek paketi programı ile sanayi üretiminin güçlendirilmesi, yerel ekonominin canlanması, maliyetlerin düşürülmesi ve ABD’nin küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

ABD Enerji Bakanlığı çatısı altında hayata geçirilecek program ile ağır sanayi sektörünü karbondan arındırma projelerini hızlandırmak ve Amerikalı üreticilere gelişmekte olan küresel temiz enerji ekonomisinde rekabet avantajı sağlamak için 6 milyar dolarlık finansman sağlanacak. Programda demir ve çelik, alüminyum, çimento ve beton, kimyasallar ve kâğıt hamuru ve kâğıt gibi karbondan arındırma teknolojilerinin en büyük etkiye sahip olduğu enerji yoğun sektörlere odaklanılacak ve proje maliyetlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmı karşılanacak.

Programın finansmanı ise Enflasyon Azaltma Yasası (Inflation Reduction Act) ve İki Taraflı Altyapı Yasası’ndan (Bipartisan Infrastructure Law) sağlanacak.

Endüstriyel emisyonlar, ABD’nin karbon emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve karbondan arındırılması en zor alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Açıklanan program, Biden yönetiminin 2050 yılına kadar net sıfır ekonomi hedefine ulaşmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Programa yönelik görüşlerini aktaran ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, programın Amerikalı üreticilerin rekabet gücünü artırırken kirliliğin azaltılmasına da yardımcı olacağını belirterek “ABD’nin imalat sektörünün güçlü ve rekabetçi olmasını sağlarken kirliliği büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olacak.” dedi.

Biden-Harris yönetimi ek olarak California, Colorado, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Oregon ve Washington olmak üzere toplam 12 eyaletin taahhütleriyle Temiz Satın Al Ortaklığı’nı (Buy Clean Partnership) kurdu.

Kurulan ortaklık kapsamında eyaletler, devlet tarafından finanse edilen projelerde düşük karbonlu altyapı malzemelerinin satın alınmasını destekleyen girişimlere öncelik vermeyi ve piyasaya uyumlaştırılmış bir talep sinyali göndermek için federal hükümet ve birbirleriyle iş birliği yapmayı taahhüt ediyor. Bu duyurunun yanı sıra ABD İklim İttifakı, katılımcı üyelerin eyalet düzeyindeki “Temiz Al” girişimlerini ilerletmelerine yardımcı olacak politika, teknik ve analitik yardımın mevcut olduğunu duyurdu.

Geçen yıl, Biden-Harris yönetimi, Federal Hükümet’in yıllık 630 milyar dolarlık satın alma gücünü kullanarak Amerikan yapımı düşük karbonlu inşaat malzemelerinin kullanımını teşvik etmek için Federal Temiz Satın Alma Girişimi’ni (Federal Buy Clean Iniative) başlatmıştı. Federal Temiz Satın Alma Girişimi ile Amerika’nın, geleceğin ürün ve malzemelerini tedarik etmek için sanayi kapasitesini geliştirirken istihdamın artması hedefleniyor.

 

 

Paylaş