Başkan'dan

 

Merhaba…

İstanbul Sanayi Odası (İSO) olarak bu hafta itibariyle sizlere yepyeni bir platformdan seslenme ve sizlerle https://www.isoyesilblog.com/ üzerinden iletişim kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yayına aldığımız İSO Yeşil Blog’da, “iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik” kavramları çerçevesinde ihtiyaç duyulan en güncel ve en doğru bilgileri sanayicimiz ile buluşturmayı amaçlıyoruz.

Çünkü bugün artık ekolojik krizin en ağır tezahürü olan iklim değişikliğinin yaygın ve yıkıcı etkileriyle karşı karşıyayız. Çevre ve iklim ile ilgili her şey çok hızlı yaşanıyor, değişiyor ve yarattığı ağır sonuçlar artık hayatımızın hiç de uzağında değil. Bugün sağlıktan tarıma, sanayi üretiminden lojistiğe ve dünya emtia ticaretine kadar ve nihayetinde eğitimden sosyolojiye kadar; iklim değişikliğinin hayatımızın en kılcal damarlarına kadar sirayet ettiğine tanıklık ediyoruz. Bu nedenle çevre ve iklim konusunda artık rehavet içinde olamayız. Proaktif olmak zorundayız. Bunun için de yaşanmakta olan gelişmeler hakkında gerçekleri bilmeliyiz. İşte İSO Yeşil Blog bu vizyon ve misyon ile yayın hayatına başlıyor.

Şu bir gerçek ki; bugüne kadar yapılan tahminlerin ötesinde, hayatımıza her geçen gün daha hızlı ve yıkıcı bir şekilde giren felaketlerle yaşadığımız iklim değişikliğini artık kabullenmek noktasındayız.

Ve bütün bunlara bakarak şunu söyleyebilmeliyiz: Dünyamıza gereğinden fazla yüklenmişiz ve artık bu konudaki sorumsuzluğu yarınlara taşımaya, bu külfeti daha büyük boyutlara çıkarmaya hakkımız yok. Bunun önüne geçmek adına bugünden itibaren geçen her bir dakikamız dahi çok çok kıymetli.

Eğer geleceği düşünen vicdanlı insanlarsak… Eğer çocuklarımıza, gençlerimize, gelecek nesillerimize yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak hem düşünsel hem de icraat anlamında hepimizin yapması gereken bir aksiyonun mutlaka olduğunu düşünüyoruz.

Dolayısıyla bu gerçeklikten kopmak yerine, onun varlığını kabul etmeliyiz. İnsanlığın her zaman akılla kazanmış olduğunu hatırlayarak, kısa ve uzun vadeli problemlere karşı önlemlerimizi almalıyız. Bilimsel doğrultuda bulacağımız çözüm yollarını yaratmalı ve asıl önemlisi de bu çözüm yolları için vazgeçmemiz gerekenleri çok iyi bilmeliyiz. Geçmişteki hoyratlıklarımızı sonlandırarak, kaynaklarımızı daha doğru ve verimli kullanarak dünyayı yıpratma payımızı düşürmeliyiz.

Bizim, İstanbul Sanayi Odası olarak temel faaliyetlerimiz içinde bu yılın başında en fazla yoğunlaşacağımız konuyu “sürdürülebilirlik” olarak seçmemizin nedeni de buydu. İSO olarak iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik çerçevesinde uluslararası ticarette ortaya çıkması muhtemel yeni sistemlerin ülkemiz adına doğuracağı risk ve fırsatları göz önünde bulundurarak “Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi”ni kurduk. İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi, sanayi şirketlerimizin üretimlerinin merkezine çevresel, sosyal ve ekonomik unsurları alacak şekilde küresel değer zincirinde yüksek katma değer üretmelerine ve rekabetçi sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmalarına destek olacak.

Bunun yanı sıra “İSO Sürdürülebilirlik Vizyonu” temelinde konuyla ilgili tüm paydaşlarımızı öncelikle içine alan bir “Sürdürülebilirlik Platformu” kurduk. Kısa bir süre önce de elektronik ortamda hazırladığımız ve iklim ile ilgili en sıcak gelişmeleri içeren İSO Yeşil Bülten’i sanayicilerimizle paylaşmaya, “İSO Yeşil Gündem Sohbetleri” ile de konunun önde gelen uzmanlarını sanayici ile buluşturmaya başladık.

Şu anda okumakta olduğunuz İSO Yeşil Blog İSO’nun bu vizyonunun iz düşümüdür. İklim değişikliğinin tüm iş süreçlerine ve karar verme mekanizmalarına entegre edilmesi gereken stratejik bir konu olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de İSO olarak, dijital yayın platformu İSO Yeşil Blog ile iklim değişikliği ve sürdürülebilir sanayi başta olmak üzere temiz teknolojiler, enerji ve kaynak verimliliği, sürdürülebilir kalkınma ve yenilikçi iş modelleri gibi konularda güncel ve sanayicilerimiz için yol gösterici içeriklerin adresi olmayı hedefliyoruz.

Bugün yaşananlar ve ileride yaşanacak olanlar, sürdürülebilirlik temasını en önemli faaliyet alanımız olarak belirlemekle ve attığımız bu adımlarla ne kadar doğru ve haklı bir yolda olduğumuzu bize gösteriyor.

Çünkü ülkemiz sanayisinin bu anlamdaki dönüşümü, önemli bir gereklilik olarak önümüzde durmaktadır. Biz, İSO olarak durumun ciddiyetinin farkındayız.

Bu nedenle yapacağımız araştırma ve hazırlayacağımız raporlarla sürdürülebilirlik yolculuğunda sanayimizin yanında güçlü bir paydaş olarak yer alacağız.

“Sanayi şirketlerimizin, küresel değer zincirinde yüksek katma değer üretmelerine ve rekabetçi sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmalarına destek olmak” şeklinde güncellediğimiz vizyonumuz çerçevesinde iklim değişikliğinin sektörel etkilerine yönelik raporlarımızı da hazırlamaya başladık. Bu raporları önümüzdeki günlerde yine bu platformda kamuoyu ile paylaşacağız.

İSO Yeşil Blog’un bugünkü emekleme aşamasından çok hızlı bir şekilde çıkarak kısa sürede sürdürülebilirlik alanında bir bilgi hazinesine döneceğine inancım tam. Bu alanda ihtiyaç duyduğumuz bir entelektüel bilgi platformunun bir an önce oluşması için sizlerin de katkı ve önerilerinize ihtiyacımız olduğunu vurgulayarak İSO Yeşil Blog’un sanayi camiamıza ve paydaşlarımıza faydalı, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

 

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı