,

Benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanıyor

Benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanıyor

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa’da 2035’ten itibaren benzinli ve dizel araçların satışını yasaklama kararı aldı.

27 üyeli Avrupa Birliği (AB) bloğundaki karbondioksit emisyonlarının %12’si araçlardan kaynaklanıyor. Genel olarak AB’deki toplam emisyonların dörtte biri ise ulaşım kaynaklı.

Avrupa Parlamentosu (AP), AB’nin 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltma hedefine ulaşmak için sıfır emisyonlu karayolu hareketliliği hedefliyor. Bu kapsamda 339 lehte, 249 aleyhte ve 24 çekimser oyla kabul edilen karar doğrultusunda, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araçların satışlarının yasaklanması planlanıyor. Alınan karar ile elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak ve otomobil üreticilerinin elektrifikasyona yatırım yapmalarına teşvik etmek amaçlanıyor. Kanun henüz tamamlanmış değil. Parlamentonun AB ülkeleriyle yapacağı müzakereler doğrultusunda kanun son halini alacak.

Karar memnuniyetle karşılandı

Alınan karar sonrasında konuşan parlamentonun politika konusundaki baş müzakerecisi Jan Huitema, “Sıfır emisyonlu araba satın almak ve kullanmak tüketiciler için daha ucuz hale gelecek.” dedi.
AB çevre komitesi başkanı Pascal Canfin ise sosyal medyadan paylaştığı bir iletide, karbondioksit standartlarına ilişkin oylamayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Avrupa Parlamentosu’nun bu kararı önemli bir zaferdir ve iklim nötrlüğü hedefimizle tutarlıdır.” ifadelerini kullandı.

Alman Yeşil AB Yasa Koyucusu Michael Bloss da oylamayı, iklimi ve istihdamı koruyacak bir hareket olarak yorumladı. AB Tüketici Örgütü (The European Consumer Organisation, BEUC) Genel Müdürü Monique Goyens, “Karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik iddialı hedefler, otomotiv endüstrisini showroomlara daha fazla elektrikli otomobil getirmeye teşvik ediyor” dedi.

Sektörden gelen destekler ve tepkiler

Volkswagen de dahil olmak üzere pek çok üretici, bir süre önce 2035 yılına kadar Avrupa’da içten yanmalı motorlu otomobil satışını durdurma kararı almıştı. AP’de alınan karar sonrasında, Ford ve Volvo da dahil olmak üzere diğer otomobil üreticileri de AB’nin belirlenen tarihe kadar içten yanmalı motorlu otomobil satışlarını durdurma planını desteklediklerini açıkladı.

Ancak Reuters’ın haberine göre, Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (Verband der Automobilindustrie ,VDA) de dahil olmak üzere birçok endüstri grubu, elektrikli araçlar için gereken şarj altyapısının belirsizliği göz önüne alındığında, belirlenen tarihin uygulamaya geçmek için çok erken olduğunu belirtiyor ve 2035 hedefini geri çekmeleri için parlamento içerisinde lobi faaliyetleri uyguluyor.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’ne (European Automobile Manufacturers Association , ACEA) göre, geçen yıl AB’de satılan yeni binek otomobillerin %18’ini elektrikli otomobiller ve plug-in hibrit araçlar oluşturdu. Ancak genel otomobil satışları yarı iletken kıtlığı nedeniyle yıl içinde düştü.

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.