, ,

COP28’de iklim değişikliğiyle mücadelede ticaretin rolü tartışılacak

COP28’de iklim değişikliğiyle mücadelede ticaretin rolü tartışılacak

COP28’de kurulacak olan “Ticaret Evi Pavilyonu” ile düşük karbonlu ekonomiye geçiş için uluslararası ticarette atılması gereken adımlar ele alınacak.

30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde düzenlenecek olan COP28 zirvesinde bu yıl Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD), Milletlerarası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce, ICC), Uluslararası Ticaret Merkezi (International Commerce Centre, ITC) ve Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organization, WTO) iş birliğiyle “Ticaret Evi Pavilyonu” kurulacak.

COP28 Ticaret Evi Pavilyonu, ticaret ve iklim değişikliği alanlarında çalışan politikacılar ve uzmanları bir araya getirerek zirvede bu konuları birlikte ele alan ilk etkinlik olacak. Pavilyon bahse konu uluslararası paydaşları bir araya getirerek, ticaret anlayışının iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetleriyle uyumlu bir hale getirilmesinde yardımcı olacak önlemlerin tartışılması ve fikir birliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek.

Pavilyonda düzenlenecek etkinliklerde; düşük karbonlu ekonomiye küresel ölçekte ve adil bir şekilde geçişin sağlanması, çevre dostu olduğu için tercih edilen ürünler ve hizmetlerin ticareti ve ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları konularına odaklanılacak. Katılımcılar, sürdürülebilir finans ve mavi ekonominin adil geçişi destekleme konusundaki rolünü de ele alacak.

UNCTAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, ticaret ile iklim değişikliği arasındaki bağlantının daha önce hiç bu kadar belirginleşmediğine dikkat çekilerek, ürün ve hizmetlerin küresel üretimi ve dağıtımıyla ilişkilendirilen ticarete dayalı emisyonların, toplam karbondioksit emisyonlarının yaklaşık dörtte birini oluşturduğu belirtildi. Bu nedenle Paris İklim Anlaşması‘nda belirlenen hedeflere ulaşmak için ticarete dayalı emisyonların azaltılması konusunda daha fazla iş birliğinin oluşturulması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, ticaretin enerji geçişini hızlandırmak ve düşük emisyonlu kalkınma modellerini desteklemenin önemi vurgulanarak, Ticaret Evi Pavilyonu’nun çevre dostu ürün ve hizmetlerin, teknolojilerin ve yeteneklerin geliştirilmesine katkı sağlayacak bilgi ve becerilere erişimi kolaylaştırabileceği ifade edildi.

 

Paylaş