Karbonsuzlaşma oranları endişe veriyor

Karbonsuzlaşma oranları endişe veriyor

PwC’nin raporuna göre, G20 ülkeleri arasındaki karbonsuzlaşma oranları, küresel iklim hedeflerinin çok gerisinde kalıyor.

Danışmanlık firması PwC, G20 ekonomilerinde geçen yıl karbonsuzlaşma (karbondan arınma) oranlarının, son on yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve belirlenen iklim hedefine ulaşılabilmesi için gelinmesi gereken seviyenin çok altında kaldığını açıkladı.

PwC tarafından hazırlanan Net Sıfır Ekonomi Endeksi (Net Zero Economy Index) raporuna göre küresel karbonsuzlaşma oranı, sıcaklık artışlarını 1,5 derecenin altında tutmak için gereken yüzde 12,9 oranının çok gerisinde kalarak yüzde 0,5 olarak gerçekleşti. G20 ülkelerinde ise bu oran yüzde 0,2 oldu.

PwC, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için değişim hızının artması gerektiğini belirtti. Raporda, “G20’deki hiçbir ülke iklim değişikliğiyle mücadelede istenen güvenli noktaya ulaşmak için yeterli hızda karbondan arınma aksiyonları gerçekleştirmiyor.” ifadeleri kullanıldı.

PwC İngiltere’nin ortağı Dan Dowling, yaptığı açıklamada, dünya emisyonlarını yüzde 43 oranında azaltmak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2030 için belirlediği hedefin “endişe verici boyutta” altında kalındığını söyledi.

Türkiye en iyi performans gösteren ülkelerden biri

Dünyanın önde gelen ekonomilerine bakıldığında, Çin karbon yoğunluğunda yüzde 2,8’lik bir azalma elde ederken, ABD’de yüzde 0,1; Hindistan’da yüzde 2,9; Japonya’da yüzde 0,6; Almanya’da yüzde 1,7 ve Fransa’da ise yüzde 1,4 oranında artış yaşandı.

Türkiye ise karbon yoğunluğunda gerçekleştirdiği yüzde 2,7 azalma ile en iyi performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. Rapora göre, yüzde 4,6’lık azalma ile lider ülke olan Güney Afrika’yı, yüzde 3,3 ile Avustralya ve yüzde 2,8 ile Çin takip etti.

Raporu yorumlayan PwC İngiltere Küresel İklim Lideri Emma Cox, “Net Sıfır Ekonomi Endeksimizin mesajı çok açık: Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak istiyorsak karbonsuzlaşma hızını artırmamız gerekiyor.” dedi.

 

Paylaş