AB'de belirli tek kullanımlık ambalaj türleri yasaklanıyor

AB'de belirli tek kullanımlık ambalaj türleri yasaklanıyor

AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, ambalaj ve ambalaj atıklarının azaltılmasına yönelik yeni bir düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği’nde (AB) üretilen ambalaj atıklarının azaltılmasını ve döngüsel ekonomiyi teşvik etmeyi hedefleyen yeni düzenleme ile ambalaj atıklarının 2030’a kadar yüzde 5, 2035’e kadar yüzde 10 ve 2040’a kadar yüzde 15 oranında azaltılması planlanıyor.

Düzenleme kapsamında 2030 yılından itibaren taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda tüketilen yiyecek ve içecek ambalajları, tek kullanımlık soslar, krema ve şeker porsiyonları, tuvalet ürünleri, otellerde bulunan mini şampuan ve sabun ambalajları ile 15 mikronun altındaki hafif plastik torbalar dahil tek kullanımlık plastik ambalajların bir kısmı yasaklanacak.

Belirli bir eşiğin üzerinde per- ve poliflorlu alkil maddeler (PFAS’lar) içeren, gıdayla temas eden ambalajların kullanımı ise kısıtlanacak.

Gereksiz ambalaj kullanımının azaltılması amacıyla ambalajların küçültülmesi gerekecek. Özellikle e-ticarette gereğinden büyük ambalaj kullanımını önlemek için ambalajlardaki boşluk oranı yüzde 50’yi geçemeyecek.

Üye devletler, 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişeler ve metal içecek kaplarının yıllık en az yüzde 90’ını toplamak ve geri dönüştürmekle yükümlü olacak. Belirlenen hedefe ulaşmak için, söz konusu ambalaj türlerinde depozito iade sistemleri kurulacak.

Ambalajlarda, malzeme içeriğine, yeniden kullanılabilirliğine veya tek kullanımlık olup olmadığına ilişkin kriterleri içeren bir etiket yer alacak. Ayrıca ambalajın yeniden kullanım imkânlarına, toplama merkezlerine dair bilgilere dijital erişim sağlayan ve ürünün yaşam döngüsünün takip edilebildiği bir sistem oluşturulacak.

Düzenleme, üye devletlerin AB Konseyi’ndeki temsilcilerinin ve Parlamento’nun çevre komitesinin onayına sunulacak ve yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay sonra uygulanmaya başlanacak.

 

Paylaş