Almanya, açıkladığı yol haritasıyla ekonomisini güçlendirmeye hazırlanıyor

Almanya, açıkladığı yol haritasıyla ekonomisini güçlendirmeye hazırlanıyor

Almanya’da federal hükümet, yaşadığı ekonomik sorunlara karşı 10 maddelik bir eylem planı açıkladı.

Almanya’da koalisyon hükümeti, ekonomiyi canlandırmak ve ekonomik durgunluğun önüne geçmek amacıyla hazırladığı 10 maddelik eylem planıyla büyük ölçekli yatırımları hayata geçirmeye karar verdi.

Başbakan Olaf Scholz ve kabinenin katıldığı Meseberg’de düzenlenen iki günlük değerlendirme toplantısı sonrasında açıklanan plan, çevre dostu yatırımların teşvik edilmesini ve işletmelere vergi indirimleri sağlayarak ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Açıklanan eylem planı kapsamında vergi indirimi tedbirleri ve teşvik primleri hayata geçirilecek. Böylelikle işletmelerin yıllık toplam vergi yükü yaklaşık 7 milyar avro azaltılacak. Ayrıca genç girişimcilere yani start-up’lara da mali destek sağlanacak.

2024 yılı için, İklim ve Dönüşüm Fonu’ndan yeşil yatırımlara yönelik 57,6 milyar avro ayrılacak ve yeşil yatırımlar için yüzde 15’lik oranında bir vergi yatırım indirimi uygulanacak. İşletmeler bu indirimden elde ettikleri kârdan bağımsız olarak faydalanacak.

Gelecek yılın bütçesinden otoyol, köprü ve demir yollarının tamiri, internetin hızlandırılması, dijitalleşme ve e-mobilite altyapısının geliştirilmesi için de 54 milyar avro bütçe sağlanacak. Özellikle yapay zekâ teknolojilerine daha fazla bütçe ayrılarak dijitalleşme teşvik edilecek.

Enerji krizlerini önlemek ve işletmeler ile vatandaşlara uygun fiyatlarla enerji sunmak amacıyla çeşitli önlemler alınacak. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ham madde tedarikinin güvence altına alınması için çeşitli tedbirler hayata geçirilecek.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bürokratik yükünü azaltmak amacıyla ticaret, vergi hukuku ve diğer alanlarda prosedürler basitleştirilerek iş dünyası desteklenecek. Bu çerçevede planlama ve izin verme süreçleri hızlandırılacak ve ticaret ve vergi hukuku kapsamındaki muhasebe belgelerinin saklama süreleri on yıldan sekiz yıla indirilecek. Gelecekte otellerin her bir misafir için kayıt formu doldurma zorunluluğu kaldırılacak.

Hazırlanan eylem planı, bu yıl içerisinde Federal Meclis’te görüşülecek.

 

Paylaş