Betonun geleceği çelik cürufunda mı?

Betonun geleceği çelik cürufunda mı?

Geliştirilen karbon negatif beton ile 20.000 ton karbondioksit ortadan kaldırılabiliyor ve 4.400 m3 su tasarrufu yapılabiliyor.

Beton, inşaatlarda yaygın olarak kullanılan bir malzeme. Ancak dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 8’i, betonun üretim aşamasında kullanılan çimentodan kaynaklanıyor.

Montreal merkezli bir teknoloji şirketi olan CarbiCrete, çimento yerine çelik cürufu kullanarak üretimi sırasında yaydığından daha fazla karbondioksiti absorbe edebilen ve çevreye zarar vermeden dayanıklı yapılar inşa etmeyi sağlayan karbon negatif beton geliştirmeyi başardı.

Firmanın ürettiği karbon negatif beton, binaların, yolların ve diğer yapıların inşası için sürdürülebilir ve ekolojik bir seçenek sunuyor.

Betonun hazırlanma aşamasında kalsiyum, silikon, alüminyum ve demir gibi bileşenler yüksek sıcaklıklarda ısıtılıyor. Bu işlem bazı elementlerin yandığı, geri kalanının ise toza dönüştüğü kimyasal bir reaksiyona neden oluyor. Ancak bu kadar yüksek sıcaklıklara ulaşmak ve gereken ısıyı üretmek için kömür veya doğal gaz yakılıyor ve çimento üretiminde karbondioksit salınıyor.

CarbiCrete ise çimentoyu tamamen ortadan kaldırarak, yerine çelik cürufunu koyuyor.

Cüruf agrega ve suyla karıştırılıyor. Ardından karışım beton duvar birimleri (Concrete Masonary Unit, CMU) yapmak için kalıplara dökülüyor. Bu süreç, karbondioksitin enjekte edildiği bir absorpsiyon odasında gerçekleştiriliyor.

Şirket, absorpsiyon odalarında endüstriyel bacalardan gelen karbondioksit gazını kullanıyor. Bu şekilde karbondioksit üretilmiyor. Aksine var olan karbondioksitin bir kısmı emiliyor.

Ancak CarbiCrete’in geliştirdiği karbon negatif betonun bir dezavantajı var. Karbondioksit absorpsiyonu işlemin kritik bir parçası olduğundan ve özel bir haznede yapılması gerektiğinden, CarbiCrete’in geliştirdiği karbon negatif beton yalnızca prekast formda kullanılabiliyor; transmiksere konup şantiyede dökülemiyor.

CarbiCrete CMU satmak yerine geliştirdiği teknolojiyi, şirketin prekast tesislerinde uygulayabilecek beton üreticilerine lisanslıyor. Bloklar, paneller, kirişler veya başka herhangi bir prekast ürün, absorpsiyon odasının boyutuna bağlı olarak üretilebiliyor.

Tipik bir CMU üretim tesisinde karbon negatif betonun kullanılmasıyla birlikte  20.000 ton karbondioksit azaltımı sağlandığı, 4.400 m3 su tasarrufu yapıldığı ve yılda 33.000 ton atık depolamanın önlendiği belirtiliyor. Böylelikle beton üretimindeki olumsuz çevresel etki önemli ölçüde azaltılıyor.

CarbiCrete Pazarlama Direktörü Yuri Mytko, “CarbiCrete işlemi kullanılarak üretilen her bir ton beton için 150 kilogram karbondioksit ortadan kaldırılıyor.” diyor.

Karbon negatif beton, çimento bazlı alternatiflerden daha güçlü, daha ucuz ve daha sürdürülebilir olan çeşitli prekast yapı malzemelerinin üretilmesini mümkün kılıyor.

Şirket, beton üreticilerine bu yeni teknolojiyi mevcut tesislerinde uygulamak için destek sunuyor. Mytko, karbon negatif betonun üretim sürecinde çimento yerine çelik cürufu kullanılması ve ısıtmanın fosil yakıtlarla değil karbondioksit ile sağlanması dışında çimento bazlı beton yapımıyla aynı olduğunu söylüyor.

Carbicrete şimdilerde, Quebec merkezli beton üreticisi Patio Drummond ile yaptığı ortaklık sayesinde karbon negatif beton üretimini günde 25.000 adede çıkarmaya hazırlanıyor.

Endüstriyel ölçekli pilot proje, Drummond’un Drummondville’deki prekast tesisinde yer alacak.

Mytko, “Üretim önümüzdeki haftalarda başlayacak ve dünyanın ticari olarak mevcut ilk karbon negatif beton bloklarını üretecek.” diyor.

 

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.