Çin’de altı ayda 24 kömürlü santral projesi

Çin’de altı ayda 24 kömürlü santral projesi

Çevre örgütü Greenpeace, Çin’de 2021’in ilk altı ayında 24 yeni kömürlü santral projesini onaylandığını duyurdu.

2060 yılında karbon nötr olma taahhüdü veren Çin’in yerel yönetimleri tarafından onaylanan projeler dahilinde kurulacak santrallerin, toplamda 5,2 GW kapasitesi bulunuyor.

Greenpeace Doğu Asya’nın Pekin merkezli proje lideri Li Danqing, Çin’in kömür konusunda karışık sinyaller verdiğini ve bu durumun finansal ve çevresel risklere yol açtığını söylüyor: “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in iklim zirvesi açıklamalarından bu yana, yerel yönetimler yeni kömür onaylarını yavaşlattı. Ancak hala kömüre dayalı mali destek bekliyorlar.” Çin’deki sisteme göre yerel yönetimlerin önerdiği projeler merkezi hükümet tarafından stratejik faydada görülürse, yerel yönetimlere ulusal finansman, politika desteği ve öncelik statüsü gibi destekler sağlanıyor.

Eyaletlerin argümanı elektrik arzı

Yerel yönetimlerin kömüre dayalı yeni projeleri onaylarken kullandıkları temel argüman ise uzun vadeli elektrik arzının güvence altına alınması. Bu argümanın altında ise Guangzhou ve Xi’an şehirlerinde sıcak dalgaları nedeniyle yaşanan elektrik arzı krizleri bulunuyor. Shaanxi, Guangdong, Gansu ve Guizhou şehirleri en çok kömürlü santral projesinin önerildiği iller.

Danqing’e göre kömür kapasitesi enerji arzını güvence altına almak için bir numaralı seçenek olarak görüldükçe ve eyaletler enerjiyi güvence altına almayı ulusal bir çıkar saydıkça kömür projeleri inşa edilmeye devam edilecek: “Enerji güvenliği ve ekonomisi kömüre güvendikçe kalkınma kaynağı değil, atalet kaynağı olacak.”

Greenpeace ise yaptığı açıklamada yerel yönetimlere yeni enerji sistemleri geliştirmek için yeşil üretim kapasitesi yatırım seçeneklerini inceleme çağrısında bulundu.

Paylaş
3 Responses

Yorumlara kapalı.