İsveçli şirketten dünyada bir ilk: Yeşil Çelik

İsveçli şirketten dünyada bir ilk: Yeşil Çelik

İsveç’teki Hybrit şirketi dünyada ilk defa fosil yakıt kullanmadan yeşil çelik üretti ve ilk teslimatını yola çıkardı.

Çeliğin, 2026 yılında tam ticari üretime geçmeden önce bir deneme çalışması olarak Volvo AB’ye gönderildiğini paylaşan şirket, test operasyonlarına bir yıl önce İsveç’in kuzeyindeki Lulea’da yer alan yeşil çelik pilot tesisinde başlamıştı.

Küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 8’i kömür kullanılarak yapılan çelik üretiminden kaynaklanıyor. İsveçli Hybrit şirketi bu soruna çözüm olarak cevher bazlı çelik üretimi için ihtiyaç duyulan koklaşabilir taş kömürünü, yenilenebilir elektrik ve hidrojenle değiştirmeyi öneriyor. Hidrojenin, AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma hedefini gerçekleştirmede de önemli bir yeri var.

Tamamen fosilsiz bir değer zincirine doğru önemli bir adım

2021 yılında yeşil çelikten prototip araç ve bileşenlerin üretimine başlayacağını açıklayan Volvo’ya yapılan ilk teslimat, Hybrit şirketi tarafından “tamamen fosilsiz bir değer zincirine doğru önemli bir adım” olarak görülüyor. Şirketin hedefi piyasaya fosilsiz çelik sunmak ve 2026 gibi erken bir tarihte bunu mümkün kılan teknolojiyi endüstriyel ölçekte kanıtlamak.

İsveç’in diğer bir yeşil çelik girişimi olan H2 Green Steel ise 2024’te üretime başlayacak. Burada ise sürdürülebilir bir hidrojen tesisi dahil olmak üzere fosil yakıtsız bir çelik tesisi kurulması planlanıyor.

Haberin kaynağı için tıklayınız.

Paylaş