Dünyada art arda yeni iklim rekorları kırılıyor

Dünyada art arda yeni iklim rekorları kırılıyor

Dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, yeni iklim rekorlarının kırılmasına neden oluyor.

Küresel olarak geçirilen en sıcak gün ve en sıcak haziran ayı, denizlerdeki aşırı sıcaklıklar ve Antarktika’da ölçülen en düşük deniz buzu seviyesi olmak üzere bu yaz dört iklim rekoru kırıldı. Londra Ekonomi Okulu’ndan çevre coğrafyacısı Thomas Smith, sıcaklıklardan dolayı daha kötü senaryoların gerçekleşebileceğini belirterek, “İklim sisteminin tüm bileşenlerinin rekor kırdığı benzer bir dönem hatırlamıyorum” dedi.

Temmuz’da kaydedilen dünya tarihindeki en yüksek sıcaklıkla, 2016’daki küresel ortalama sıcaklık rekoru kırıldı. Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’a göre 6 Temmuz’da ortalama küresel sıcaklık ilk kez 17 dereceyi geçerek 17.08 dereceye ulaştı. Uzmanlar fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların oluşturduğu sera etkisinin, ısınma eğiliminin arkasında yer alan en önemli faktör olduğuna dikkat çekiyor.

Ortalama deniz sıcaklığı ise Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında art arda yeni rekorlar kırdı. Bilim insanları, özellikle Kuzey Atlantik okyanusunda artan sıcaklığın endişe verici olduğunu belirtiyor.

Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Profesörü Daniela Schmidt, Kuzey Atlantik’te daha önce böyle bir sıcaklık seviyesiyle karşılaşmadıklarını belirtti. Haziran ayında İrlanda’nın batı kıyısındaki sıcaklıklar ortalamanın 4-5 derece üzerinde gerçekleşti. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, bu sıcaklık artışını “aşırının ötesi” olarak kategorize etti.

Sıcaklık rekorları, Antarktika’daki buzul alanlarını da olumsuz etkiliyor. Antarktika’da Temmuz ayında deniz buzu seviyesi en düşük seviyeye ulaştı. Uzmanlar, 1981-2010 ortalama değeriyle karşılaştırıldığında, Birleşik Krallık’ın yaklaşık 10 katı büyüklüğünde buzul alanının yok olduğunu belirtiyor. Bilim insanları ayrıca yıl içerisinde yeni iklim rekorlarının da kırılabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul’da 23 yıl sonra sıcaklık rekoru kırıldı

Küresel sıcak hava dalgalarının etkisine giren Türkiye’de de sıcaklık günden güne artıyor.

26 Temmuz’da İstanbul’un bazı bölgelerinde sıcaklık 43 dereceye kadar ulaştı. Meteoroloji verilerine göre İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilmişti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise “2022 İklim Değerlendirmesi” raporunda 2022’nin 14,5 derece ile Türkiye’nin geçirdiği en sıcak yedinci yıl olduğunu ortaya koymuştu. 2022’nin aynı zamanda 1030 ekstrem hava olayı ile Türkiye’nin en fazla aşırı hava olayını yaşadığı yıl olduğu belirtilen raporda, son yirmi yılda aşırı hava olaylarındaki artış eğilimine de vurgu yapılarak, aşırı yağışların heyelan ve toprak kaymasını, aşırı sıcakların ise yangınları ve kuraklığı artırdığına dikkat çekilmişti.

 

 

Paylaş