Tekstil fabrikalarının atık suyu tarımsal sulamada kullanılabilecek

Tekstil fabrikalarının atık suyu tarımsal sulamada kullanılabilecek

Ege Üniversitesi’nden bilim insanları tekstil üretim yerlerinden çıkan atık suların arıtılarak tarımsal sulamada kullanılmasına olanak sağlayan bir proje geliştirdi.

Tarımsal üretim için önemli bir girdi olan su, vahşi sulama, iklim değişikliği, artan nüfus vb. faktörler nedeniyle hızla tükeniyor.  Bu durumun önüne geçmek isteyen bilim insanları, çalışmalarını yoğunlaştırarak gelecekteki su krizine karşı önlem almak amacıyla yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler arıyorlar.

Ege Üniversitesi’nden bilim insanları, iklim değişikliği kaynaklı yaşanabilecek su sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla tekstil fabrikalarından çıkan atık suyun tarımsal sulama amacıyla kullanılmasına olanak sağlayacak çevre dostu bir proje geliştirdi. Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay liderliğinde yürütülen çalışma, 2 yıl süren yoğun çabanın ardından önemli bir aşamaya ulaştı.

Proje kapsamında geliştirilen “arıtma sistemi” dört aşamadan oluşuyor ve fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters ozmoz adı verilen üniteleri içeriyor. Bu dört üniteli yarı pilot arıtma sistemi, tekstil fabrikalarının atık sularını etkin bir şekilde arıtıp yeniden kullanılabilir hale getiriyor.

Anadolu Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Süheyda Atalay, “Su hem renk açısından berraklaşıyor hem de içindeki kirlilik yaratan kimyasal maddeler uzaklaştırılmış oluyor. Böylece bu su tekrar fabrika içerisinde proses suyu olarak kullanıldığı gibi tarımda sulama amacıyla da kullanılabilir. Bu sayede önemli miktarda su tüketen tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri arıtma sisteminin yenilikçi ve çevre dostu bir uygulama olduğunu dile getiren Atalay, “Arıtılan suyun fabrikalarda ayrıca bermuda çimi, şeker pancarı, buğday çimi, pamuk ve arpa gibi bitkilerin sulanmasında kullanılması mümkün. Tuzluluğu gidermek ve boya işlemi esnasında kullanılan tuzu kazanmak için ters ozmoz işlemi uygulandı. Tuzluluk yüzde 98 oranında giderildi. Böylece tuzdan arınan suyun Türkiye’de uygulanan sulama suyu standardı A kalitesine ulaştırılması ve tarımda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde başarılı bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır.” dedi.

 

Paylaş