Hazine arazilerinde enerji üretilecek

Hazine arazilerinde enerji üretilecek

Tarıma elverişli olmayan ve atıl durumdaki hazine arazilerinde yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimi yapılabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında, tarımsal üretime uygun olmayan ve atıl durumdaki hazine taşınmazları üzerinde güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimi yapılabilecek.

Uygulamadan maden ve jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, kamu ve özel hizmetler sektöründe yer alanlar ile tarımsal faaliyetlerde bulunan kişiler yararlanabilecek. Taşınmazdan yararlanma hakkı ve kullanma iznine ilişkin olarak ihaleler, taşınmazın piyasa değerinin yüzde biri üzerinden açık artırma ile belirlenecek.

Yararlanma hakkı ve ihalelerin onayı ile yatırımcılara imar planlarının yapılması, uygulama projelerinin onaylanması ve bağlantı anlaşmasının yapılması gibi işlemleri için bir yıl ön izin verilecek. Yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde 29 yıla kadar santralleri kullanma izni verilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum resmi sosyal medya hesabından konuya dair yaptığı paylaşımında, “Atıl durumda, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare hazine arazisini ekonomimize kazandırıyoruz. Bu arazilere rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. Böylelikle 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında, 2023 yılı Ocak ayında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretimine uygun ilk etapta 41 ilde, 160 milyon metrekare taşınmaz ilana çıkarıldı ve www.milliemlak.gov.tr adresinde yayımlandı. İkinci etapta ise nisan ayı itibariyle 140 milyon metrekare hazine taşınmazı ilana çıkarılacak.

 

Paylaş