Ida Kasırgası Mississippi Nehri’nin yönünü tersine çevirdi

Ida Kasırgası Mississippi Nehri’nin yönünü tersine çevirdi

ABD’nin Louisiana eyaletinde etkisini gösteren ve güney kıyılarına da ulaşan Ida Kasırgası, 240 km hızla kıtayı vuran en güçlü beşinci kasırga olarak kayıtlara geçti.

Kasırga nedeniyle 1 milyon kişinin elektriksiz kaldığı ve Mississippi Nehri’nin akış yönünün tersine çevrildiği görülürken, Ulusal Kasırga Merkezi hayati tehlikeye neden olabilecek nehir taşkınlarının eyaletin iç kısımlarında devam ettiğini paylaştı.

Katrina’nın 16. Yılında karaya ulaşan Ida Kasırgası, geçtiğimiz hafta sonu boyunca Meksika Körfezi’ndeki ılık sular üzerinde güç kazanıp New Orleans’ın güneyindeki Fourchon Limanı’nda karaya vurdu. Beş kategorinin yer aldığı ve Kategori 5’in 250 km hız ve üzeri kasırgalar için kullanıldığı Saffir-Simpson kasırga ölçeğine göre, Ida Kasırgası Kategori 4 olarak tanımlandı.

Kasırga nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği 10 kişinin ise yaralandığı belirtilirken elektrik sorununun haftalarca sürebileceği öne sürülüyor. Arama kurtarma çalışmaları için 5 bin ulusal muhafızın görevlendirildiği Louisiana’da, ülkenin farklı yerlerinden gelen 25 binden fazla işçi de çalışmalara yardım ediyor. Yetkililer, arama kurtarma çalışmaları süresince ölü sayısının artabileceğine dikkat çekti.

Eyalet olarak hiç bu kadar hazırlıklı olmamıştık

Louisiana Valisi John Bel Edwards, “Eyaletimiz için gelecek gün ve haftaların ne kadar zor geçeceğine dair hiçbir şüphe yok. Bugün çok fazla insan da hayal bile edemeyeceğimiz şekilde sınanacak. Ancak şunu da söylemeliyim ki eyalet olarak hiç bu kadar hazırlıklı olmamıştık,” diye konuştu.

Binlerce kişinin Louisiana’dan ayrılması üzerine New Orleans Belediye Başkanı LaToya Cantrell, evlerini boşaltmış kişilere yerlerinde kalmaları ve elektrik ve iletişim sorunları çözülene kadar evlerine dönmemeleri çağrısı yaptı. Ulusal Kasırga Merkezi ise Mississippi, Alabama ve Florida’nın bazı bölgelerinde şiddetli yağmurdan kaynaklanan sellerin yaşanabileceğini belirtti. Loisiana eyaleti ABD Başkanı Joe Biden tarafından afet bölgesi ilan edilirken, arama kurtarma çalışmaları için de ek fon sağlandı.

Katrina’dan sonra kurulan setler işe yaradı

2005 yılında eyaletin en büyük şehri olan New Orleans’ta yaşanan Katrina Kasırgası’nda da bin 800 kişi hayatını kaybetmiş ve şehirde sellere önlem olarak setler inşa edilmişti. Ida Kasırgası’nın etkilerini azaltmada bu setlerin büyük ölçüde işe yaradığı görüldü.

Kasırganın en önemli sonuçlarından biri 1 milyondan fazla kişinin elektriksiz kalması oldu. Louisiana’daki en büyük enerji şirketi Entergy, yeniden elektrik bağlantısı sağlanmasının günler hatta haftalar sürebileceğini duyurdu. Kasırga nedeniyle Meksika Körfezi’ndeki petrol üretiminin yüzde 90’ından fazlası da durduruldu.

Artan deniz sıcaklığı kasırgaları karaya yönlendiriyor

İklim değişikliğiyle doğal afetlerin sayısında bir artış görülse de iklim değişikliğinin fırtınaların sıklığı üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olabileceği net değil. Ancak şu gerçek ki deniz yüzeyindeki sıcaklıkların artması havayı ısıtarak kasırgaların karaya doğru gitmesine yönelik enerji sağlıyor. Ayrıca kasırgaların sellere ve taşkınlara neden olabilecek olağanüstü yağışları getirmesi de son derece olası gözüküyor.

Haber kaynağı için tıklayınız.

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.