Karbon piyasası büyümeye devam ediyor

Karbon piyasası büyümeye devam ediyor

“Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri” raporuna göre, karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemlerinden elde edilen gelir 95 milyar dolara ulaştı.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan “Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri” raporunda ele alınan önemli konular arasında küresel enerji krizi karşısında hükümetlerin attığı adımlar , gelişmekte olan ekonomilerdeki emisyon ticaret sistemleri (ETS) ve karbon vergileri uygulamalarında sağlanan ilerlemeler yer aldı.

Rapora göre, karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemlerinin gelirleri 2022’de yüzde 10 artarak 95 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı . Bu gelir artışı yüksek enflasyon, mali sıkıntılar ve enerji krizleri gibi zorluklara rağmen gerçekleşti. Gelirler büyük ölçüde AB emisyon ticaret sistemi üzerinden elde edildi.

ETS’lerden ve karbon vergilerinden elde edilen gelirlerin yaklaşık yüzde 40’ı “yeşil harcamaya” ayrılırken, yüzde 10’u hanelere ve işletmelere aktarıldı.

ETS ve karbon vergisi uygulamaları gelişmekte olan ekonomilerde de yaygınlaşmaya başladı. Türkiye, Şili, Malezya, Vietnam ve Tayland gibi ülkeler de doğrudan karbon fiyatlandırmasını uygulamaya yönelik çalışmalarını devam ettirdi.

Hâlihazırda uygulanmakta olan karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemlerinin yaklaşık yarısında fiyat artışı yaşandı. Bazı ülkeler ise yükselen enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşının küresel enerji arzı risklerini artırması sebebiyle karbon vergilerinin fiyatlarının artırılması ve ETS kapsamının genişletilmesi gibi adımları erteledi.

Karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemleri tarafından kapsanan küresel emisyonların payı ise on yıl içerisinde yüzde 7’den yüzde 23’e yükseldi.

Raporda, elde edilen gelirlerin düşük karbonlu bir geleceğe geçişin bir parçası olarak sürdürülebilir ekonomik toparlanmayı desteklemek, daha geniş mali reformları finanse etmek, inovasyonu teşvik etmek ve topluluklara yatırım yapmak için önemli bir kaynak olduğu vurgulandı.

 

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.