5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikler ile kutlandı

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikler ile kutlandı

Dünya Çevre Günü’nde bu yıl gezegenimizin geleceğini tehdit eden plastik kirliliğine dikkat çekiliyor.

Dünya nüfusunun hızla artması, plansız kentleşme ve endüstrileşme gibi faktörler çevremizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu süreçler doğal kaynakların tükenmesine, ormansızlaşmaya, hava kirliliğine ve iklim değişikliğine yol açarken, aynı zamanda plastik kirliliği gibi ciddi bir sorunun da ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Dünya çapında her yıl 400 milyon tondan fazla plastik üretiliyor ve bunların yaklaşık yarısı yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanıyor. Kullanılan plastiklerin ise yalnızca yüzde 10’dan azı geri dönüştürülüyor.

Yıllık yaklaşık 11 milyon ton plastik atık okyanuslara karışıyor. Bu oranın 2040 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor.

Atılan veya yakılan tek kullanımlık plastik, insan sağlığına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vererek ekosistemin bütün alanlarını tahrip ediyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UN Environment Programme, UNEP) öncülüğünde 1973’ten bu yana her yıl 5 Haziran’da gerçekleştirilen Dünya Çevre Günü, bu yıl plastik kirliliği sorununa dikkat çekmek amacıyla “#PlastikKirliliğiyleMücadeleEt (#BeatPlasticPollution)” temasıyla kutlanıyor.

Bu yılki etkinlikler, Hollanda’nın ortaklığında ve Fildişi Sahili’nin ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

UNEP tarafından Dünya Çevre Günü’ne özel olarak hazırlanan “Musluğu Kapatmak: Plastik Kirliliğine Nasıl Son Verilebilir ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş Nasıl Sağlanabilir?” raporu ise plastik kirliliğinin azaltılmasının ekonomik fayda sağlayabileceğine dikkat çekerek küresel çözümler sunuyor.

Rapora göre yeniden kullanım, geri dönüşüm, yeniden yönlendirme ve çeşitlendirme olarak belirtilen 3 aşamalı bir değişim ile plastik kirliliğinin mirasıyla başa çıkmaya yönelik eylemler gerçekleştirilebilir.

Rapor, bu çözümlerin şu anda mevcut olduğunu ve gerekli düzenleyici araçlarla desteklenen bir sistem değişikliğinin çeşitli ekonomik faydalar sağlayacağını ve insan sağlığına, çevreye ve iklime verilen zararı azaltacağını vurguluyor.

Türkiye’de deniz kirliliği ve kıyıların korunması ön planda olacak

Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı ve çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla 5 Haziran tarihinin bulunduğu haftayı “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlayan Türkiye’de ise 81 ilde deniz kirliliğinin önlenmesi ve kıyı alanlarının korunmasının önemi vurgulanacak.

Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında denizlerin ve doğal çevrenin korunması, denizlerin iklim değişikliğiyle ilişkisi, kıyı alanlarının çevresel boyutu ve kirlilikten korunması konuları ele alınacak.

Bu yıl “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasıyla kutlanacak olan Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA) biri olan “SKA-14 Sudaki Yaşam” ve Uluslararası Okyanus Bilimleri On Yılı programına katkı sağlayacak.

Denize kıyısı olan illerde, deniz ve sahil kirliliğini önlemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Diğer illerde ise şehrin doğal çevresine göre çevre kirliliğine dikkat çekmek için aktiviteler gerçekleştirilerek dünyanın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan denizlerin önemi vurgulanacak.

 

Paylaş