"Tek Bir Dünya Var" demek için bir araya gelindi

"Tek Bir Dünya Var" demek için bir araya gelindi

Dünya Çevre Günü, bu yıl herkesi değişimin bir parçası olmaya davet ederek “Tek Bir Dünya” temasıyla kutlandı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 1972’de düzenlediği Stockholm Konferansı sonrasında BM Çevre Programı (UN Environmental Programme, UNEP) kurulmuş, uluslararası çevre yönetimi ve iş birliğinin geliştirilmesine yönelik anlaşmalar imzalanmıştı. “Olumlu değişime ilham veren küresel bir platform” olmayı amaçlayan UNEP’in kuruluşuyla ilan edilen Dünya Çevre Günü ilk defa 1973’te kutlanmıştı.

Her yıl Dünya Çevre Günü, resmi kutlamalarını farklı bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştiriyor. Kutlamalar bu yıl İsveç’te gerçekleştirilecek ve UNEP yetkilileri daha sürdürülebilir bir geleceği tartışmak için 2-3 Haziran’daki Stockholm+50 uluslararası toplantısında bir araya geldi.

“Herkesin Refahı İçin Sağlıklı Bir Gezegen: Bizim Sorumluluğumuz, Bizim Fırsatımız” teması ile toplanacak Stockholm+50, sürdürülebilir ekonomiye ve daha fazla istihdam sağlayacak yeşil bir dönüşümü hızlandırmaya odaklanıyor. İklim değişikliği, doğa kirliliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sorunların ele alınacağı toplantı, dünya liderlerine gezegeni korumak ve 2030 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için gereken cesur ve acil eylemleri aktarmak için dört genel oturumdan oluşuyor. Net sıfır emisyona geçiş, israfı önlemek için gıda sistemini yeniden yapılandırmak ve çevre sağlığına öncelik verecek şekilde finansal sistemleri yeniden yapılandırmak gibi konular da toplantı gündeminde yer alıyor.

İsveç’in eski Çevre ve İklim Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Per Bolund, “Stockholm+50’nin sürdürülebilir bir geleceğe dönüşümü hızlandırması için somut bir katkı yapmasını istiyoruz. Zamanımız tükeniyor ve acil önlem alınması gerekiyor. Bu zorluklar küreseldir ve bunları sahada harekete geçen küresel bir yanıtla karşılamalıyız.” dedi.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen ise, “2014 yılında, gelişmekte olan ülkelerde yeşil dönüşümün maliyetinin yılda 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu. Bugün dönüşümün maliyeti 500 milyar dolara ulaştı.” diyerek iklim değişikliğine neden olan küresel sıcaklıktaki artışı 1,5 derece ile sınırlamak için dünya çapında sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’den “Sıfır Atık” vurgusu

Türkiye’de Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacak.

Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütülecek. Yapılacak etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanlar kaynaklar sıfır atık anlayışına uygun şekilde tasarlanacak. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ise ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca karşılanacak.

Bu yıl “Sıfır Atık” temasıyla kutlanacak Türkiye Çevre Haftası kapsamında, 5 Haziran’da, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak “81 İlde 81 Milyar Adım Çevre Yürüyüşü” düzenlenecek. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında yutak alanların artırılmasına katkı sağlamak için öğrencilerin de katılacağı bir etkinlikle toplu fidan dikimi yapılacak. Her ilde, bölgenin toprak yapısına ve doğal şartlarına uygun fidan seçilecek.

Hafta kapsamında, “81 Milyar Adım Mobil” uygulaması ile 5 Haziran’dan 6 Haziran’a kadar 24 saat içinde 10 bin adım hedefine ulaşanlar, Bakanlık tarafından verilecek ödüller için hediye çekiliş hakkı kazanacak.

Tüm etkinliklerde, 209 üniversiteden iklim elçileri ve çevre gönüllüsü gençler aktif rol alacak.

 

Paylaş
One Response

Yorumlara kapalı.