Taksonomi

« Back to Glossary Index

Sürdürülebilirlik bağlamında “Taksonomi”, ekonomik faaliyetleri çevresel veya sosyal etkilerine göre tanımlayan ve ayıran standartlaştırılmış bir sınıflandırma sistemidir. Özellikle “yeşil” ve “çevre dostu” olarak kabul edilen ekonomik faaliyetler hakkında net bir çerçeve sunan liste ve sınıflandırma yöntemini ifade etmek için kullanılan taksonomi yatırımcılar ve şirketleri, yeşil ve sürdürülebilir iş modellerine yönlendirmeye yönelik bir rehber niteliğindedir.

Konuyla ilgili kapsamlı bir örnek olan AB Taksonomisi ekonomik faaliyetlerin çevresel açıdan sürdürülebilir olarak tanımlamak için “iklim değişikliğinin azaltılması, iklim değişikliğine uyum sağlama, su ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı, döngüsel ekonomiye geçiş, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi, biyoçeşitlilik ve ekosistemlerin korunması ve restorasyonunun sağlanması” olmak üzere altı objektif kriter üzerinden değerlendirmektedir.

https://www.isoyesilblog.com/ab-tum-finansal-urunler-icin-surdurulebilirlik-beyanini-zorunlu-hale-getirmeye-hazirlaniyor/

« Index'e geri dön