Yeşil ekonomi, üç metale talebi arttırabilir

Yeşil ekonomi, üç metale talebi arttırabilir

Ülkeler küresel ısınmayı sınırlama taahhütlerini yerine getirdikçe ve Güneş enerjisine bağımlılık arttıkça, alüminyum, bakır ve çinko talebi artabilir.

9 Ağustos 2021 Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, enerji danışmanlığındaki analistler, hükümetler küresel ısınmayı sınırlama taahhütlerini yerine getirdikçe, güneş enerjisine artan bağımlılığın birkaç demir dışı metale olan talebi artıracağını öngördüler. Wood Mackenzie, özellikle üç metali izlenmesi gereken mallar olarak adlandırdı: alüminyum, bakır ve çinko.

Raporun yazarları, küresel ısınmayı sınırlamaya dönük gerçekleştirilen uluslararası çabaların başarısına bağlı olarak her biri için talep artışı olan metallerde üç olası senaryo belirledi.

Wood Mackenzie’nin baz senaryosuna göre yüzyıl sonunda endüstri öncesi döneme göre küresel sıcaklıklarda 2.8-3 derecelik artış öngörülüyor ve bu durum alüminyum talebini pozitif etkileyecek. Raporda güneş panelleri sektöründen gelmesi beklenen yüksek taleple, 2020’de 2,4 milyon ton olan alüminyum talebinin 2040 yılında 4,6 milyon tona çıkması bekleniyor.

Raporda küresel ısınma ile tüketimi artması beklenen bir diğer metal de bakır. Bakır özellikle düşük voltajlı aktarım kabloları ve termal güneş enerjisi istasyonlarında yoğun olarak kullanılıyor. Wood Mackenzie’nin kaleme aldığı rapordaki baz senaryoya göre güneş enerji santrallerinden gelen bakır talebinin 2020 yılındaki 0,4 milyon ton seviyesinden, 2040 yılında 0,7 milyon tona çıkması öngörülüyor.

Yine güneş panellerinde korozyona karşı kullanılan çinkoya talebin de küresel ısınma ile artması bekleniyor. 2020 yılında 0,4 milyon ton olan çinko talebinin 2040 yılında iki katına çıkarak 0,8 milyon tona yükselmesi bekleniyor.

Haberin orijinal kaynağı için tıklayınız.

Paylaş