,

AB, nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak tanımlıyor

AB, nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak tanımlıyor

Avrupa Birliği (AB), yeni nükleer enerji ve doğal gaz projelerini sürdürülebilir yatırım olarak sınıflandırdı.

AB Komisyonu, üye ülkelerdeki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasına ilişkin yeni kuralları içeren mevzuat teklifini açıkladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Avrupa’nın iklim hedeflerini yakalamasına katkı sağlayan, çeşitli koşulları yerine getiren gaz ve nükleer projeler sürdürülebilir yatırım listesine dahil edilecek.

Ruhsatını 2045’e kadar alan, gelişmiş teknolojileri kullanan, çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santrali yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite olarak tanımlanacak. İnşaat iznini 2030 yılı bitiminden önce alan, kömürden yenilenebilir enerjiye geçişe katkı sağlayan ve kilovatsaat başına 270 gramdan az karbon emisyonu salan doğal gaz yatırımları da söz konusu sınıflandırmada yer aldı.

“Yeni kararlar özel yatırımı hızlandıracak”

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, Avrupa Birliği’nin 2030 ve 2050 hedeflerine ulaşabilmesi için şimdiden harekete geçmesi gerektiğini vurgulayarak “Yeni kararlar yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yeşil bir enerji sistemine doğru bir köprü olarak, adil bir enerji geçişinde AB ekonomisine eşlik etmekle ilgili. Ayrıca bu kararlar özellikle bu on yılda ihtiyacımız olan özel yatırımı hızlandıracak. Bugünün yeni kurallarıyla, yatırımcıların bilinçli kararlar vermeleri için şeffaflığı da güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“İklim nötr olmak için elimizdeki tüm araçları kullanmalıyız”

Avrupa Komisyonu Finansal Hizmetler Komiseri Mairead McGuinness ise AB’nin, 2050 yılına kadar iklim nötr olmayı taahhüt ettiğini ve bu hedefe ulaşmak için elindeki tüm araçları kullanması gerektiğini belirtti: “Geçişte özel yatırımı hızlandırmak, iklim hedeflerimize ulaşmanın anahtarı. Bugün, kömür gibi daha zararlı enerji kaynaklarından uzakta, bu geçişi desteklemek için finansmanı harekete geçirmeye yardımcı olacak katı koşullar belirliyoruz ve yatırımcıların herhangi bir yatırım kararında gaz ve nükleer faaliyetleri kolayca tespit edebilmeleri için piyasa şeffaflığını artırıyoruz.”

Bazı ülkeler, çevreciler ve çeşitli sivil toplum örgütleri nükleer ve doğal gazın sürdürülebilir ve yeşil olarak tanımlanmasını AB iklim hedefleriyle çelişkili görüyor ve bunu “yeşil göz boyama” olarak nitelendiriyor. Fransa, Polonya ve Macaristan’ın başı çektiği 10 kadar ülke, nükleer enerjinin iklim değişimiyle mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğunu belirterek, yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesini talep ediyordu. Almanya‘nın öncülüğünde bir grup ülke de doğal gazın bir süre için AB yatırım sınıflandırma kurallarında sürdürülebilir olarak kabulünü istiyordu.

Avusturya ve Lüksemburg yasal süreç başlatacak

Nükleerin AB tarafından iklim ve çevre dostu olarak tanımlanmasına Almanya, Avusturya, Lüksemburg, Danimarka, Portekiz ve İspanya gibi ülkeler sert tepki gösteriyor. Avusturya ve Lüksemburg, söz konusu düzenlemeye karşı Avrupa Adalet Divanı’nda yasal süreç başlatacaklarını açıkladı. Hollanda ve Danimarka da doğal gazın sürdürülebilir kabul edilmesine karşı çıkıyor.

Söz konusu mevzuatın reddedilmesi için AB Konseyi içinde Birlik nüfusunun en az yüzde 65’ini temsil eden 20 üye ülkenin buna karşı çıkması veya AP milletvekillerinin çoğunluğunun buna onay vermemesi gerekiyor.

Paylaş