AB, nükleer ve doğal gazı "yeşil" olarak etiketledi

AB, nükleer ve doğal gazı "yeşil" olarak etiketledi

Avrupa Parlamentosu, doğal gaz ve nükleer enerjinin bazı özel kullanımlarını sürdürülebilir enerji kaynakları arasında sınıflandırdı.

Avrupa Yeşil Mutabakatı uyarınca, Avrupa Birliği’nin (AB) önümüzdeki on yılın sonunda sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltması ve 2050’de iklim nötr hedefine ulaşması gerekiyor. Ancak yapılan oylama ile AB’nin fosil yakıtlardan, özellikle kömürden yeşil enerjiye geçiş yaparken, aynı zamanda doğal gaz ve nükleere yönelik yatırımları teşvik etmek istediği şeklinde yorumlandı.

Parlamento, 328 onay, 278 ret ve 33 çekimser oy kullanılan oylamanın ardından yaptığı açıklamada, AB Konseyi’nin teklife 11 Temmuz’a kadar itiraz etmemesi durumunda yasanın 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi. Yeni kurallar, 2023’ten itibaren sürdürülebilir faaliyetler taksonomisine dahil edilerek tesislere yapılacak yatırımların yeşil olarak etiketlenmesine ve pazarlanmasına olanak tanıyacak.

AB Mali Hizmetler Şefi Mairead McGuinness, “Tamamlayıcı Yetkilendirilmiş Yasa, enerji geçişimiz için gerekli olan gaz ve nükleer alanındaki özel yatırımların katı kriterleri karşılamasını sağlamak için sunulmuş pragmatik bir öneridir.” dedi.

Doğal gaz, gezegeni ısıtan emisyonlar üreten bir fosil yakıt ancak çevreye kömür kadar zarar vermiyor ve bazı AB ülkeleri doğal gazı, çevreye daha fazla zarar veren yakıtların yerini doldurması için geçici bir alternatif olarak görüyor.

Nükleer enerji ise karbondioksit emisyonu içermiyor ancak radyoaktif atık üretiyor. Kararı destekleyen Fransa, nükleer enerjinin emisyon azaltma hedeflerine ulaşmak için hayati olduğunu belirtirken, karara karşı çıkanlar ise atık imhasıyla ilgili endişelerini dile getiriyor.

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, oylama sonucunun enerji güvenliği ve emisyon azaltma hedefleri için olumlu olduğunu belirterek, “2050 yılına kadar iklim tarafsızlığına giden yolda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Hem nükleer enerjiye hem de doğal gazın yeşil olarak sınıflandırılmasına karşı olan Lüksemburg ve Avusturya, karara mahkemede itiraz edeceklerini belirtti.

Avusturya İklim Bakanı Leonore Gewessler, “Alınan karar ne güvenilir ne de bilgiye dayalı değil ve geleceğimizi tehlikeye atıyor. Bu karar sorumsuzluktan da öte bir şey” dedi.

Danimarka emeklilik fonu AkademikerPension’ın Baş Yatırım Yetkilisi Anders Schelde, “Bu karar, dünyanın geri kalanı için AB’nin iklim eylemi konusundaki liderlik konumunu baltalayabilecek bir hamle.” ifadelerini kullanırken, E3G Sürdürülebilir Finans Politika Danışmanı Johannes Schroeten kararın, AB’nin “Fit for 55” paketi ve RePowerEU ile gittiği yön ile açıkça çeliştiğini belirtti.

 

Paylaş