AB, tüketicilere onarım hakkı getiriyor

AB, tüketicilere onarım hakkı getiriyor

Avrupa Komisyonu ürünlerin onarımını ve yeniden kullanımını teşvik ederek atık miktarını azaltmayı hedefleyen yeni bir teklif sundu.

Eurostat’ın 2020 verileri, Avrupa Birliği’nde (AB) elektronik atıkların yalnızca yüzde 40’ının geri dönüştürüldüğünü gösteriyor. Dolayısıyla elektronik ürünler AB’de en hızlı büyüyen atık kaynağını oluşturuyor.

Bozulan veya hasar alan ürünlerin onarılması, ürünlerin kullanım ömrünü uzatması ve döngüsel ekonomiyi teşvik etmesi açısından önem taşıyor. Ancak Eurobarometre anketine göre, AB’de tüketicilerin yüzde 77’si, bozulan ürünü onarmaktansa yeni bir ürün satın almayı tercih ediyor.

Elektronik cihazların onarımı kaynak kullanımında, sera gazı emisyonlarında ve enerji tüketiminde azalmaya yol açarak çevre için olumlu sonuçlar doğuruyor. Bu doğrultuda harekete geçen Avrupa Komisyonu sunduğu teklif ile Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde tüketicileri yeni ürün almaktansa, bozulan veya hasar alan ürünü onarmalarını teşvik ederek atık azaltımı sağlamayı hedefliyor.

Avrupa Komisyonu’nun 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta olma hedefinin bir parçasını oluşturan teklif, garanti süresi içerisinde ve dışında tüketiciler için “onarım hakkı” getiriyor. Garanti süresi içerisinde satıcılar, yeni ürün almanın aynı fiyata veya daha pahalıya denk geldiği durumlarda onarım hizmeti sunmak zorunda kalacak.

Garanti süresi geçtiğinde ise tüketicilere çamaşır makinesi veya televizyon gibi teknik olarak onarımı sağlanabilen ürünler için, üreticilerden onarım talebinde bulunabilecekleri bir hak sağlanacak. Bu sayede üreticiler daha sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeye teşvik edilecek.

Öte yandan tüketicileri, bölgelerindeki tamirciler ve yenilenmiş ürün satıcıları ile eşleştiren bir çevrimiçi onarım platformu oluşturulacak. Platform, konum ve kalite standartlarına göre arama yapılmasını, tüketicilerin iyi fiyat teklifleri bulmasını ve tamircilerin görünürlüğünün artırılmasını sağlayacak.

Tüketicilerin, tamirciden talep edebilecekleri “Avrupa Onarım Bilgi Formu” oluşturulacak. Form, tamir koşulları ve fiyatları hakkında şeffaflık sağlayacak ve tüketicilerin onarım tekliflerini karşılaştırmalarını kolaylaştıracak.

Teklif, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayına sunulacak.

 

Paylaş