AB tüm finansal ürünler için sürdürülebilirlik beyanını zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor

AB tüm finansal ürünler için sürdürülebilirlik beyanını zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde sunulan tüm finansal ürünler için sürdürülebilir finansal beyan uygulamalarına yönelik çalışmalarına başladı.

Komisyon, hazırlanmakta olan yönetmelik için varlık yöneticileri gibi finansal piyasa katılımcısı aktörlerin sürdürülebilirlik beyanında bulunma kriterlerini belirleyen “Sürdürülebilir Finans Beyan Yönetmeliği”ni temel alıyor.

Yönetmeliğin sürdürülebilirlik odaklı yatırım fonları için farklı sınıflandırma seviyelerini içermesi bekleniyor. Madde 8 fonları olarak adlandırılan “çevresel veya sosyal özellikli veya bu özelliklerin bir kombinasyonunu teşvik eden fonlar” ile “sürdürülebilir yatırımı hedef olarak belirleyen” daha katı Madde 9 fonları gibi her biri farklı beyan gerekliliklerine sahip sınıflandırma seviyelerini içermesi bekleniyor.

Yönetmelik kapsamında yatırım kararlarının sadece iklim ve çevre değil, aynı zamanda insan haklarına saygı ve yolsuzlukla mücadele gibi sosyal boyutların da raporlanması planlanıyor.

Ancak taksonomi, katılım stratejileri, istisnalar ve ESG ile ilgili bilgilerin yatırım süreçlerinde nasıl kullanılacağı gibi konularda henüz bir net bir yol haritası bulunmuyor.

Çalışmanın, sürdürülebilirlik iddiasını taşıyan ürünlerin iddialarını destekleyecek bilgileri açıklamalarını sağlayacak ve yeşil aklama ile mücadele edilmesini gerektirecek şekilde tasarlanacağı belirtiliyor.  Ancak bu gerekliliklerin sürdürülebilirliği dikkate alan ürünlere ek yük getirebileceği riski de ifade ediliyor. Katılımcılar ilgili sürdürülebilirlik iddialarından bağımsız olarak tüm ürünlerin tek tip beyan gerekliliklerine sahip olup olmaması gerekliliğini de değerlendirilecek.

 

 

Paylaş