AB’nin “hızlı moda” akımına karşı harekete geçmesi bekleniyor

AB’nin “hızlı moda” akımına karşı harekete geçmesi bekleniyor

Avrupa Parlamentosu (AP), AB ülkelerinin “hızlı moda” akımına son vererek tekstil sektöründe sürdürülebilir uygulamaları desteklemeleri çağrısında bulundu.

600 lehte, 17 aleyhte ve 16 çekimser oyla kabul edilen öneri metninde tekstil ürünlerinin döngüsel, sürdürülebilir ve adil bir şekilde üretilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu doğrultuda üretim süreçlerinde ve tedarik zincirleri boyunca insan haklarına, çevreye ve diğer canlılara saygılı bir yaklaşım sergilenmesinin önemi vurgulanıyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün daha sürdürülebilir olması ve tekstil ürünlerinin yaşam döngüsünün ele alınması adına 30 Mart 2022’de hazırlanan AB Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi‘ne ilişkin tavsiyeler içeren metinde, hızlı moda (fast fashion) tekstil ürünlerinin kullanımının azaltılmasına yönelik AB genelinde ve ulusal düzeyde katı önlemlerin alınması tavsiye ediliyor. Ayrıca tekstil ürünlerinin daha dayanıklı olması, kolayca yeniden kullanılabilmesi, onarılabilmesi ve geri dönüştürülebilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Metinde, satılmamış veya iade edilmiş tekstil ürünlerinin imhasının yasaklanarak yönetmeliğe dahil edilmesi de talep ediliyor. Tekstil atıklarının azaltılması, toplanması, yeniden kullanılması ve geri kazanılması için Atık Çerçeve Direktifi’nin güncellenmesi ve yeşil aklama sorununu çözmek için tekstil sektörüne yönelik yeni yasal düzenlemeler getirilmesi isteniyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi raportör Delara Burkhardt, alınan karara yönelik yaptığı açıklamada tüketicilerin alışveriş davranışlarını değiştirmelerinin tek başına küresel tekstil sektöründe reform gerçekleştirmeyeceğini ve bu sebeple sürdürülebilir uygulamaların zorunlu tutularak AB’nin üreticilere ve büyük moda şirketlerine yasal yükümlülükler getirmesi gerektiğini belirtti.

 

Paylaş