COP27’de yeni iklim fonları duyuruldu

COP27’de yeni iklim fonları duyuruldu

COP27’de atılan bir dizi sembolik adım, kayıp ve hasar konusunda olumlu bir ivmenin oluştuğunu gösteriyor.

COP27’de 3. Gün

COP27 zirvesinde Avusturya ve Yeni Zelanda, kayıp ve hasar konusunda destekte bulunacaklarını beyan etti. Bu kapsamda Avusturya 50 milyon dolar, Yeni Zelanda ise 20 milyon dolarlık bir fon sağlayacak.

İskoçya, geçtiğimiz sene Glasgow’daki COP26 zirvesinde kayıp ve hasar fonu sunan ilk ülke olmuştu. 2 milyon sterlinlik bir taahhütte bulunan İskoçya, buna ek olarak COP27’de 5 milyon sterlinlik bir bütçe daha ayırdığını duyurdu.

Ülkelerin deneyimlediği veya deneyimleyeceği iklim felaketlerinin toplam zararıyla karşılaştırıldığında açıklanan miktarlar oldukça düşük kalıyor ancak atılan bu adımların sembolik de olsa önemli olduğu ifade ediliyor.

İngiltere ise iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine maruz kalan savunmasız ülkelerin borç ödemelerini erteleyebilecekleri bir sistem oluşturduklarını duyurdu. Bu kapsamda bir ülkenin, bir iklim felaketine maruz kalması durumunda borç ödemeleri iki yıl boyunca durdurulabilecek ve yaşanan felaketle başa çıkabilmesi için fon sağlanabilecek.

İngiltere Hazine Bakanı James Cartlidge, “İklim felaketlerinin sıklığı ve şiddeti artıyor. Bu yüzden iklim krizinden en çok etkilenen ülkeleri destekliyoruz. Yaşanan her iklim felaketinin ardından bu ülkeler, yaralarını sarmak ile borç ödemelerini yapmak arasında acı verici bir durumla karşı karşıya kalıyorlar.” dedi.

Mahkemeler savunmasız ülkeler lehine karar verebilir

COP27 kapsamında gerçekleştirilen müzakerede konuşan ekonomist Jeffrey Sachs, gelişmiş ülkelerin fosil yakıt kirliliğine karşı cezasız kalma döneminin sona erdiğini ve uluslararası bir mahkemenin, kayıp ve hasar kapsamında dava açıldığı takdirde savunmasız ülkeler lehine karar verilebileceğini belirtti.

Sachs, Dünya Bankası ve benzeri kuruluşların iklim kriziyle mücadele etmek için reform yapmaları gerektiğini ifade ederek, “Sürdürülebilir kalkınmayı ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi gerçekten desteklemek için finansmanın muazzam bir şekilde genişletilmesi gerekiyor ve sanılanın aksine bu oldukça kolay bir şekilde hayata geçirilebilir.” dedi.

ABD iklim elçisi John Kerry ise, gelişmekte olan ülkelerin yeşil dönüşümüne yardımcı olmak için geliştirilen yeni bir küresel karbon kredisi ticareti girişimi açıkladı. Kerry, Energy Transition Accelerator olarak adlandırılan ve Rockefeller Vakfı ile Bezos Earth Fund ortaklığında başlatılan yeni programın gönüllü karbon kredileri yoluyla finansman sağlayacağını söyledi.

Programın ayrıntıları henüz tam olarak duyurulmasa da Kerry, bu tür projeler için finansman sağlamakta zorlanan gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerjiyi artırmak için trilyonlarca dolarlık yatırım yapılmasına yardımcı olmak için özel sermayeyi harekete geçirmenin önemli olduğunu ifade etti.

Öte yandan Pekin’in iklim elçisi Xie Zhenhua, gazetecilere verdiği demeçte Çin ile ABD arasındaki resmi iklim görüşmelerinin askıya alındığını belirtti. Zhenhua, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretinin “Çin’in egemenliğini ihlal ettiğini ve Çin halkının duygularını incittiğini” söyledi. Zhenhua, “Bu nedenle Çin, ABD ile resmi iklim görüşmelerini askıya almaya karar verdi. Bu konuda sorumluluk tamamen ABD tarafına aittir.” dedi. Zhenhua, ABD’yi resmi görüşmelerin önündeki engelleri kaldırmaya çağırdı. Zhenhua, “Kapı aslında onlar tarafından kapatıldı ve biz Çin olarak, o kapıyı tekrar açmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.