Fosil yakıt lobicilerinin sayısında dikkat çeken artış

Fosil yakıt lobicilerinin sayısında dikkat çeken artış

COP27’ye katılan lobicilerin sayısında artış gözlemlendi. Öte yandan İsrail, Irak ve Lübnan ise iklim krizine karşı bir araya geldi.

Global Witness ve Birleşmiş Milletler (BM) ortaklığında hazırlanan raporda, COP27’de petrol ve gaz endüstrilerinden toplam 636 lobicinin zirveye katılmak için kayıt olduğu belirtildi. Lobicilerin bazılarının fosil yakıt şirketleriyle direkt olarak bağlantılı olduğu ifade edilirken, bazılarının ise ülke delegasyonlarına üye olduğu aktarıldı.

Geçtiğimiz yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’da bu sayı 503’tü ve lobicilerin sayısı herhangi bir ülkenin delegasyon sayısının üzerindeydi. Öte yandan, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 1.070 delegeyle katılması dikkat çekti. COP28’e ev sahipliği yapacak olan BAE’nin geçtiğimiz yılki delege sayısı 176’ydı.

Cop27’de, fosil yakıt lobicilerinin, zirveye katılan ülkeler ve topluluklardan daha fazla olması endişe yarattı. İklim müzakerelerinde fosil yakıt lobicilerinin etkisine karşı kampanyalar yürüten Kick Big Polluters grubu, yaptığı açıklamada, “Afrika ülkelerinden ve yerli topluluklardan gelen delegasyonlar, kurumsal çıkarların temsilcileri tarafından gölgede bırakılıyor.” dedi.

Raporu yorumlayan Corporate Accountability İklim Araştırmaları Direktörü Rachel Rose Jackson, “COP27 bir fosil yakıt endüstrisi fuarına benzemeye başladı.” dedi.

İsrail, Lübnan ve Irak iklim krizine karşı birleşti

Lübnan ve Irak, diplomatik ilişkileri olmamasına ve devam eden bir düşmanlık durumuna rağmen COP27’de iklim değişikliği konularında İsrail ile iş birliği yapmayı kabul etti.

İsrail Çevre Koruma Bakanı Tamar Zandberg tarafından yapılan açıklamaya göre, toplantı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinin bölgesel forumunun bir parçası olarak gerçekleşti.

Üye ülkeler arasında imzalanan anlaşma, tarafların iklim değişikliği konusunda bölgesel iş birliğini güçlendirmeyi ve koordineli bir şekilde hareket etmeyi amaçlıyor.

Anlaşma hakkında konuşan Zandberg, “Giderek ısınan ve kuraklaşan bir iklimi paylaşıyoruz ve sorunlarımızı paylaştığımız gibi çözümleri de paylaşmamız gerekiyor. Hiçbir ülke iklim krizi karşısında tek başına duramaz.” dedi.

Öte yandan COP27’de bir konuşma yapan Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD’de demokratlar ile cumhuriyetçilerin iklim değişikliği konusunda bir anlaşmazlık yaşadığını ve cumhuriyetçilerin çoğunun iklim değişikliğinin uydurma olduğuna inandığını belirtti. Pelosi, “Bütün çocukları kurtarmalıyız, bu ahlaki bir mesele. Bu konuda siyasi anlaşmazlıklar yaşayamayız veya fosil yakıt endüstrisinin yaşam tarzımızı kısıtlamasına izin veremeyiz. Yaşadığımız krizin aciliyeti yeterince açık.” dedi.

Paylaş
One Response

Yorumlara kapalı.