Biden: “Enflasyon Azaltma Yasası, yeni bir çağ başlatacak”

Biden: “Enflasyon Azaltma Yasası, yeni bir çağ başlatacak”

COP27’nin beşinci gününün teması “Dekarbonizasyon” idi. Güne, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması damga vurdu.

COP27’de beşinci gün:

Biden, iklim krizinin sosyal, ekonomik ve çevre için bir güvenlik sorunu olduğunu ifade ederek, “Enflasyon Azaltma Yasası, ezberleri bozan yeni bir yeşil enerji ve ekonomik büyüme çağını başlatacak. Yalnızca ABD’de değil, dünya çapındaki ülkeler nezdinde de yeşil enerji teknolojisinin performansını artırmak için yeni bir döngünün fitilini ateşleyecek. Böylelikle sınırlarımızın ötesinde de dekarbonizasyon sürecini hızlandıracak.” dedi.

İklim adaptasyonu için 100 milyon dolarlık yeni bir destek açıklayan Biden, söz konusu desteğin Afrika’daki ülkelerin gıda güvenliğinin güçlendirilmesine ve kıta genelinde yenilenebilir enerji kaynakları geçişine aktarılacağını belirtti.

Biden, “Eğer iklim değişikliğine karşı bu savaşımızı kazanacaksak, artık eylemlerimizin sonucunu görmezden gelip hatalarımızı tekrarlayamayız. Ezber bozan eylemleri hızlandırarak hedefimize ulaşabiliriz. Ancak emisyon artışını kalıcı olarak ortadan kaldırmak için her ulusun adım atması gerekiyor. ABD bu doğrultuda harekete geçti ama herkes harekete geçmeli.” dedi.

COP27’de gün içerisinde bir konuşma yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Enflasyon Azaltma Yasası’nın ABD sınırlarının çok ötesine umut yaydığını belirterek, “Dünyanın dört bir yanındaki liderlerle konuştuk ve Enflasyon Azaltma Yasası’nın önemli bir fark yarattığını ve yaratmaya da devam edeceği konusunda mutabık kalındığını gördük.” dedi.

Pelosi, Enflasyon Azaltma Yasası ile diğer gelişmiş ülkelere de örnek olacaklarına inandığını belirtti.

COP27’ye katılan Temsilciler Meclisi üyeleri arasında demokratların sayıca üstünlüğü dikkat çekti. Öte yandan zirveye katılan Temsilciler Meclisi üyeleri arasında yer alan cumhuriyetçilerin ise, nükleer enerji ve doğal gazın küresel iklim hedeflerine ulaşmak için gerekli olduğunu savunmaları bekleniyor.

“Birlikte hareket etmezsek, başarısız oluruz”

COP27’nin beşinci gününde ön plana çıkan bir diğer konuşma ise Occidental Petroleum CEO’su Vicki Hollub’a aitti. Hollub, petrol ve gaz üretiminin sona ermesi için çağrıda bulunanların “bunun ne anlama geleceğine dair hiçbir fikirleri olmadığını” söyledi.

Yaşanan aşırı iklim olaylarının artmasının yalnızca petrol ve gaz endüstrisinin değil, bireylerin de sorumluluğunda olduğunu ifade eden Hollub, “Bu sadece petrol ve gaz endüstrisinin sebep olduğu bir sorun değil. Petrol ve gazdan üretilmiş bir ürünü kullanan herkesin bunda payı vardır. iPhone’unuz varsa siz de sorumlusunuz. Buraya gelmek için uçağa bindiyseniz, siz de sorumlusunuz. Şu anda giydiğiniz güzel kıyafetlerden ötürü siz de sorumlusunuz. Birlikte hareket etmezsek ve sorumluluk almazsak, iklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olamayız.Hâlâ ‘petrol ve gaz şirketlerinin üretimlerini durdurmaları gerekiyor’ diye düşünüyorsunuz. Bunu yaparsak sana ne olacağını anlamıyorsun. Televizyonunuz çalışmaz, ulaşımınız imkânsız hale gelir.Bu yüzden yeşil geçiş sürecinin daha iyi tasarlanması gerekiyor.” dedi.

Hollub, şirketinin yaşanan iklim felaketlerindeki rolünü kabul edip etmediği sorulduğunda ise, cevap vermeyi reddetti.

AB sera gazı azaltım hedefini yüzde 57’ye çıkardı

COP27 devam ederken, Avrupa Parlamentosu ise dün aldığı bir kararla, Fit for 55 paketi kapsamında 2050 yılına kadar doğal karbon yutaklarını yaygınlaştırmayı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olarak biyoçeşitliliği iyileştirmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Arazi kullanımı ve ormancılık sektörünü kapsayan, Fit for 55 paketinin üçüncü paketini revize eden Parlamento, karbon yutaklarının yüzde 15 oranında artırılmasında anlaşmaya vardı.

Yeni anlaşma kapsamında Avrupa Birliği (AB), 2030 sera gazı azaltma hedefini yüzde 55’ten yüzde 57’ye yükseltti.

Yüzde 55 sera gazı azaltım hedefi 225 milyon ton karbondioksit eşdeğeri ile sınırlıydı. Ancak karbon yutaklarının yaygınlaştırılması ve biyoçeşitliliğin iyileştirilmesiyle birlikte 310 milyon ton karbondioksit eşdeğerine ulaşılacağı bekleniyor.

 

Paylaş