Doğalgaz nasıl iklim düşmanı oldu?

Doğalgaz nasıl iklim düşmanı oldu?

Sean Captain, doğalgazın kömür kadar iklimi tehdit edici hâle gelebileceğine dikkat çekerek, pillerin doğalgazın yerini alıp alamayacağını tartışıyor.

Kömür uzun zamandır en büyük iklim düşmanı, karboncu bir Darth Vader veya Voldemort gibi. Çevre hareketi, 1990 Dünya Günü ile yeniden canlanırken, temel açılardan biri de şuydu: En azından doğalgaza geçerek başlayalım. Amerikan Yerbilimleri Enstitüsü’ne göre kömür, birim enerji başına doğalgazdan yüzde 76 ila yüzde 95 daha fazla CO2 yayabiliyor. Bu yüzden gaz, sıfır emisyona doğru iyi bir ara adım gibi görünüyordu; yıllar önce, elektrikli araçlar ana akım hâline gelmeden önce hibrid bir araba satın almak gibi. Ve doğalgaz, başta güneş ve rüzgâr olmak üzere alternatif enerjinin dostu olageldi. Tükendiklerinde dolan ve elektrik kesintisi riskini artırmadan yeşil enerjinin genişlemesine izin veren “dağıtılabilir” bir kaynak görevi görür.

Doğalgazın karanlık yüzü

Daha düşük sera gazı emisyonları için yapılan tahminler, gazın hiçbirinin santrale giderken sızmadığını varsayıyor; ancak çoğu zaman sızıyor. Doğalgaz esas olarak CO2’den 100 kata kadar daha fazla ısı tutucu olan metandan yapılıyor. Bu nedenle, lojistiğe bağlı olarak, karbondioksit ve metan kirliliği, doğalgazı kömür kadar iklimi tehdit edici hâle getirebilir. Ve doğalgaz patlama yaşıyor. ABD’yi ele alalım. ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, 2005’ten 2019’a kadar kömür, elektrik üretiminin yüzde 50’sinden sadece yüzde 23’e düştü. Doğalgazın payı ise yüzde 19’dan yüzde 38’e yükseldi. Bu, CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azalttı. Kaya gazı çıkarma gibi teknolojiler sayesinde ABD, açık ara en büyük gaz sondaj ülkesi hâline geldi. Ve 2023’te sıvılaştırılmış doğalgaz, LNG sevkiyatları yoluyla dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Bu büyük bir sorun hâline geliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları küresel olarak hızla büyürken, gaz da artıyor; dünyanın iklim değişikliğini çok geç olmadan engelleyebileceğine dair zaten yetersiz olan umutları daha da azaltıyor. (Teknik olarak, dünya resmi verilere göre 1.5 °C ısınma eşiğini geçtiği için zaten öyle. Ancak işler yine de daha da kötüye gidebilir.)

LNG ihracatını engellemek

Bu çerçevede, Biden yönetimi ABD’de yeni LNG ihracat terminallerine izin verilmesini duraklatmak için şaşırtıcı bir adım attı. Şaşırtıcı çünkü bu, ekonomik konularda zayıf olarak algılanan bir başkan için, mitinglerinde “petrol, petrol, petrol” diye sloganlar atılan popüler bir rakibe karşı bir seçim yılı. Gazın peşinden gitmek, Biden’ın 2022’deki dönüm noktası niteliğindeki Enflasyon Azaltma Yasası’ndan daha cesur bir hareket olabilir. Yasa enflasyona yardımcı olmamış olabilir (FED bunu yaptı). Ancak, yeşil enerjinin geliştirilmesi ve dağıtılması için yüz milyarlarca vergi kredisi ile birçok yatırımcıyı mutlu etti. IRA, birçok yatırımcının mutlu bir şekilde yediği havuçtu. LNG duraklaması sopadır; çevrecilerden bazı övgüler alır, ancak Biden’ın kazanması gereken diğer seçmenlerle şansına yardımcı olmak için çok az şey yapar. En çok doğalgaz üreten beş eyaletten dördü (Teksas, Louisiana, Batı Virginia ve Oklahoma) muhtemelen Kasım seçimlerinde Biden için kayıp hanesine yazılacak. Ancak ikinci en büyük gaz üreticisi olan Pennsylvania, hemen hemen kazanılmış bir yer. Zor durumdaki bir başkanın böyle bir siyasi kumar oynaması, doğalgazın devam eden büyümesinin gezegen için ne kadar tehlikeli olabileceğinin bir işaretidir.

Piller doğalgazın yerini alabilir mi?

Peki ya gazın yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesinde oynadığı kolaylaştırıcı rol? Hiçbir teknoloji rüzgârın yavaşlamasını veya güneşin batmasını engelleyemez (uzay tabanlı güneş enerjisi bir şekilde pratik hâle gelmedikçe). Peki boşluğu ne doldurabilir? En olası cevap piller; ancak muhtemelen telefonunuzdaki ve (belki) arabanızdaki lityum iyon hücreler değil. Pahalılar ve geceleri ışıkları açık tutmak için gereken uzun, sabit deşarjı kolayca sağlamazlar.

Rüzgâr ve güneş enerjisi zaten ucuz ve güvenilir (kendi sınırları dahilinde) olarak kurulduğundan, yeşil enerjideki gerçek sınır pillerdir. Burada büyük yeni fikirlere ihtiyaç var ve bol miktarda geliyor. Diğer kimyasal pil türlerinin yanı sıra, enerji depolama konseptleri arasında bir tepeye su pompalamak, ağırlıkları yüksek bir binanın tepesine kaldırmak ve erimiş metal gibi bazı ortamları ısıtmak yer alır. Bu son kategorideki en çılgın fikirlerden biri, teknolojisini genişletmek için Kaliforniya merkezli DCVC’den fon alan Fourth Power’dan geliyor. Sistemi, kalayı eritmek için güneş enerjisi gibi kaynaklardan gelen elektriği kullanıyor. 2400°C’ye ısıtılan metalik çorba, parlayacak kadar ısınan bir karbon kapta bulunur. Ve bu parıldayan güçler, evet, daha fazla güneş hücresi…. Belki de güneşi geceleri parlatmanın bir yolu vardır; tabii ilk önce sıvı metalle şişelenmişse… Bu teknolojilerin hiçbiri çok uzak değil. Fourth Power’ın kurucusu ve CTO’su Asegun Henry’nin söylediği gibi, “Öğrenmemiz gereken şey, onu nasıl ölçeklendireceğimiz. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca odaklanacağımız şey bu.”

Yatırım zorlukları

En büyük görevi teknolojinin çalışmasını sağlamak değil, pek çok rakipten daha iyi ve daha hızlı çalışmasını sağlamak olabilir. Enerji depolama odaklı VC firması Volta Energy Technologies’den Kara Rodby, pil teknolojisinde bir eksiklik olmadığını söylüyor. Herhangi bir firmanın, yatırımcılara çekici gelmesi için savunulabilir fikri mülkiyetle öne çıkması büyük bir zorluk. Ancak, güç depolama endüstrisini yönetebilecek bazı teknolojiler bulmak için finansal çıkarlar da dahil olmak üzere muazzam bir ilgi var. Şebeke depolama, cömert IRA desteği için uygun teknolojilerden biridir. Buradaki zorluk, teknolojiyi yeterince hızlı geliştirmek ve doğalgazın amansız yürüyüşüne karşı koymak için hızlı, geniş ölçekli dağıtım için yeterince çekici bir yatırım olarak olacaktır

Paylaş