Dünya Bankası Türkiye'nin yeşil dönüşümünde kullanılacak krediyi onayladı

Dünya Bankası Türkiye'nin yeşil dönüşümünde kullanılacak krediyi onayladı

Dünya Bankası, Türkiye’de yeşil dönüşümün desteklenmesi amacıyla 155 milyon dolarlık krediyi onayladı.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından sağlanan kredi, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) aracılığıyla kullandırılacak. TSKB bu fonu, yeşil dönüşüm sürecindeki şirketlere finansman sağlamayı amaçlayan Türkiye Yeşil Fonu’nun sermayelendirilmesinde kullanacak.

Projenin toplam büyüklüğünün, Dünya Bankası kredisine ek olarak fon düzeyinde ve yatırım yapılan şirket düzeyinde toplam 250 milyon dolar tutarındaki özel sermayenin harekete geçirilmesiyle birlikte 405 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Proje, şirketlerin karbon salımını azaltmalarını, yeşil teknolojilere yatırım yapmalarını, gösterim niteliğindeki bir yeşil fon yoluyla Özel Sermaye sektörünü geliştirmeyi, finansal sektörü çeşitlendirmeyi, uzun vadeli finansmana erişimi artırmayı, yüksek şirket kaldıraç oranlarını düşürmeyi ve yeşil dönüşümü hızlandırmayı destekleyecek.

Dünya Bankası’nın 2022 Ülke İklim ve Kalkınma Raporu’na göre, Türkiye’deki şirketlerin yeşil teknolojilere yatırım yaparak karbon salımını azaltmaları, iklim değişikliğine uyum sağlamaları ve yeşil dönüşüme katkıda bulunmaları gerekiyor. Dolayısıyla yeşil hedeflere ulaşılması, Avrupa Yeşil Mutabakatı sonrasında iktisadi büyümenin korunması ve istihdamın artırılması adına şirketlerin yeşil teknolojilere yatırım yapmaları önemli bir rol oynuyor.

Şirketlerin yeşil dönüşüme yönelik yatırımları için mevcut uzun vadeli finansman kaynaklarının yetersiz olduğu ve kaynakların genellikle kısa vadeli banka kredilerinden oluştuğu gözlemleniyor. Yeşil sermaye piyasası araçlarının da yeterince gelişmediği göz önüne alındığında bu proje ile şirketlerin sürdürülebilir ve yeşil dönüşüm çabalarının desteklenmesi amaçlanıyor.

 

Paylaş