,

EPDK, Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağını kamuoyuna sundu

EPDK, Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağını kamuoyuna sundu

EPDK, emisyonların maliyet-etkin bir şekilde azaltılmasını hedefleyen “Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı”nı kamuoyuyla paylaştı.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan “Karbon Fiyatlandırmasının Durumu ve Eğilimleri” raporuna göre, karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemlerinin (ETS) gelirleri 2022’de yüzde 10 artarak 95 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Rapora göre, ETS’lerden ve karbon vergilerinden elde edilen gelirlerin yaklaşık yüzde 40’ı “yeşil harcamaya” ayrılırken, yüzde 10’u hanelere ve işletmelere aktarıldı. Karbon vergileri ve emisyon ticaret sistemleri tarafından kapsanan küresel emisyonların payı ise on yıl içerisinde yüzde 7’den yüzde 23’e yükseldi.

ETS ve karbon vergisi uygulamaları dünyada yaygınlaşmaya devam ediyorken, Türkiye’de ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sera gazı emisyonlarının maliyet-etkin bir şekilde azaltılmasını hedefleyen bir adım olarak karbon piyasalarının oluşturulması için “Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı“nı kamuoyuna sundu.

EPDK’nın internet sitesinde yayımlanan taslak, emisyon ticaret sistemi kapsamında karbon piyasalarının oluşturulması ve işletilmesine dair yöntem ve kuralları belirliyor. Hazırlanan taslak, emisyon ticaret sistemi kapsamında tahsisatların dağıtımına ve alım-satımına yönelik usul ve esasları belirliyor. Taslakta, karbon piyasalarına ilişkin genel esaslar, piyasa işletmecisinin sorumlulukları, işlem kayıt süreçleri, kayıt prosedürleri, ihale yöntemleri ve spot karbon piyasası gibi konular yer alıyor.

Taslak, 23 Kasım 2023 tarihine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık olacak. İlgili kişiler, EPDK’nın internet sitesinde bulunan görüş bildirim formunu doldurarak veya enerjidonusumu@epdk.gov.tr adresine yazılı görüşlerini iletebilecek.

 

Paylaş