,

İSO'dan Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama Hizmeti

İSO'dan Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama Hizmeti

Türkiye’de ilk defa bir sanayi odası, üyelerine kurumsal karbon ayak izi hesaplama hizmetinde aracılık etmeye başladı.

İstanbul Sanayi Odası, düşük karbonlu ekonomiye geçişte önemli bir adım olan kurumsal karbon ayak izinin hesaplanması ve raporlanması konusunda üyelerine destek oluyor ve oda üyelerini alanında yetkin danışman firmalarla buluşturuyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı ticarette önemli bir payı olan sanayi sektörü, Avrupa Yeşil Mutabakatı uygulamalarından etkilenecek sektörlerin de başında geliyor. FitFor55 kapsamında uygulanmaya başlayacak Sınırda Karbon Uyum Mekanizması ile de AB tarafından ithal edilen ürünlerin karbon ayak izine dayalı bir mali yükümlülük ile karşılaşması söz konusu olacak. 2023-2025 yılları arasında yaşanması beklenen geçiş döneminin ardından 2026 itibariyle mali yükümlülükler yansıtılmaya başlanacak. Bu nedenle, önümüzdeki yıllar firmalara karbon ayak izlerini hesaplatarak gerekli adımları atmaları konusunda önemli bir avantaj sağlayabilir.

“Karbon ayak izi hesaplatmak firmalar için artık bir gereklilik”

İSO üyesi firmaların maliyet avantajlarıyla yararlanabileceği kurumsal karbon ayak izi hesaplatma hizmeti hakkında bilgi aldığımız İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap, AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile karbon emisyonlarının özellikle ihracat yapan firmalar için önemli olacağına dikkat çekerek tüm üye firmalara kurumsal karbon ayak izini hesaplama ve raporlama çağrısı yaptı.

Uluslararası piyasaların içinde var olabilmek ve pazardan pay alabilmek için karbon ayak izi hesaplatmanın firmalar için artık bir gereklilik olduğuna vurgu yapan Gülberk Ertap, “Avrupa Birliği pazarında karbon ayak iziyle ilgili bilgi merak ediliyor ve bu bilgi hakkında talepler de artmaya başlayacak. Ayrıca Türkiye’de özellikle tüketici tarafında bir bilinç oluştu ve tüketiciler de artık üretim sırasında sebep olunan karbon emisyonu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor,” ifadelerini kullanıyor.

İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap, Fotoğraf: Hüseyin Serdar Öngen
Üye firmalara özel indirimli fiyatlar

Üye firmalarının küresel sektörde değer kaybı yaşamadan ticaret yapmaya devam etmeleri için kolları sıvayan İSO, sanayi şirketlerinin karbon ayak izinin hesaplanması konusunda Türkiye’de ilk defa yapılan bir projeyi hayata geçiriyor. Kurumsal sera gazı envanterinin hesaplanması ve raporlanması projesi ile oda üyesi firmalar İSO ayrıcalığıyla danışman firmalar aracılığıyla kurumsal karbon ayak izini hesaplayabilecek.

Karbon emisyonları konusunun küresel anlamda uzun süredir geçerliliğini koruyan bir konu olduğunu ancak yeni gelişmelerle birlikte İSO üyesi firmaların da bu konuda ilgilerini artırdığını paylaşan Ertap, “AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Uyum Mekanizması kararlarıyla birlikte karbon emisyonları, ihracatçılarımızı da doğrudan ilgilendirmeye başladı. Aslında karbon ayak izi hesaplama süreci oldukça teknik bir süreç ve bu noktada üyelerimizin önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ’lerin insan kaynağı yetersiz kalabiliyor ya da büyük firmalara göre zorluk yaşayabiliyorlar. Bu noktada İSO olarak devreye girip kolaylaştırıcılık görevini üstlendik. Amacımız üyelerimizle danışman firmaları buluşturarak, bu süreci kolaylaştırmak,” ifadesiyle proje çıkış fikri konusunda bilgi verdi.

İSO aracılığıyla kurumsal karbon ayak izini hesaplatmak üzere başvuru yapan firmalar aynı zamanda önemli maliyet avantajlarına da sahip olacak. Bu süreçte maliyetlerin sektörlere göre çok değişebildiğini belirten Gülberk Ertap, “Bizim 10 ayrı sektörde 55 meslek komitemiz var. Her sektörün enerji kaynağı ve sahadaki konumları çok farklı. Bu nedenle belirli bir liste fiyatı söylemek sektör bazında bile zor ancak danışman firmalarımızla İSO’ya özel bir fiyatlandırma yapacakları konusunda mutabık kaldık,” ifadeleriyle üye firmaların piyasa ortalamalarından çok daha indirimli fiyatlarla hizmet alabileceklerini vurguluyor.

Karbon ayak izi hesaplama süreci nasıl işliyor?

İstanbul Sanayi Odası’nın herhangi bir kâr amacı gütmeden yürüttüğü kurumsal karbon ayak izi hesaplama ve raporlama projesinde, İSO’nun üye firmalara nasıl destek olacağını Gülberk Ertap şöyle anlatıyor: “Öncelikle kurumsal karbon ayak izini hesaplatmak isteyen üyelerimizden başvurularını alıyor ve onlara sürecin nasıl işleyeceğini anlatıyoruz. Bu noktada firmaların nelerle karşılaşacağını ve danışman firmaların onlardan neler talep edebileceğini bilmeleri, süreci başlatmak isteyip istemediklerini anlamaları için önemli. Üyelerimiz projeye katılmaya karar verdiğinde onları danışman firmalarla bir araya getireceğiz ve birkaç firma içinden istedikleri teklifi seçme şansına sahip olacaklar.”

Geçmiş yılların verileri önemli

Kurumsal karbon ayak izi, firmaların hizmet, faaliyet ve ürünlerinden kaynaklanan sera gazı emisyon miktarının CO₂ cinsinden ölçülmesi demek. Hesaplama süreci firmaların büyüklüğüne, kullandıkları enerji kaynaklarının çeşitliliğine göre değişmekle beraber, sürecin maksimum 2-3 ay içinde tamamlanabildiğini belirten Ertap, bu sürenin uzunluğunu firmaların danışman firmaya ne derece sağlıklı ve hızlı veri sağladığının da etkilediğine vurgu yapıyor: “Diğer danışmanlık hizmetlerinden farklı olarak işin tamamı danışman firma tarafından yürütülmüyor, üye firmanın da her zaman sürecin içinde olması gerekiyor. Çünkü üye firmaya ait bilgiler üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Bu noktada firmaların geçmiş yıllara dönük elektrik ve doğalgaz faturaları gibi bazı verileri hazırlaması gerekiyor.”

ISO 14064 standartlarında

Firma tarafından sağlanan bilgilerle hesaplanan kurumsal karbon ayak izi ile hangi enerji kaynağından ne kadar sera gazı emisyonu oluştuğuna dair uluslararası ISO 14064, Sera Gazı Protokolü (Greenhouse Gas Protocol) standartlarında bir envanter dökümü hazırlanacak.

Hazırlanan raporun sonuçları hakkında firmalara bilgi verileceğini belirten Ertap, “Bu noktada bizim beklentimiz hesaplama sürecinden sonra emisyonların azaltılmasına yönelik gerekli adımların üyemiz firma tarafından atılması,” açıklamasında bulunuyor.

Kurumsal sera gazı envanteri hesaplanması ve raporlanması hizmetine başvurular 8 Eylül 2021 tarihinde alınmaya başlandı. İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap, enerji yoğun sektörler başta olmak üzere talebin yüksek olduğunu belirterek tüm üye firmaları İSO üzerinden kurumsal karbon ayak izini hesaplama hizmetine başvuruya davet ediyor:

Başvurular için: www.iso.org.tr/karbonayakizi

 Söyleşi: Gizem Seher

 

 

Paylaş
1 Responses
  1. […] Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama Hizmeti ile üyelerinin sera gazlarını hesaplaması ve raporlaması için aracılık ederek Türkiye’de bir ilke imza atan İstanbul Sanayi Odası, bu defa ücretsiz Enerji Verimliliği Danışmanlığı ve Raporlaması hizmeti ile sanayicilere ulaşıyor. İSO’nun yeni projesiyle, üye firmalar karbon ayak izlerini azaltmanın en etkili yollarından biri olan enerji verimliliği uygulamaları hakkında tesislerine özel bir yol haritasına sahip olacak. İstanbul Sanayi Odası Çevre ve Enerji Şubesi Müdürü Erbil Büyükbay, Enerji Verimliliği Danışmanlığı ve Raporlaması projesini İSO Yeşil Blog için anlattı. […]

Yorumlara kapalı.