,

Güneş enerjisi Avustralya’da emisyonları azalttı

Güneş enerjisi Avustralya’da emisyonları azalttı

Avustralya hükümeti tarafından yayımlanan yeni verilere göre pandemi kaynaklı gelişmeler ve güneş enerjisi kullanımındaki artış ülkenin karbon emisyonlarının yüzde 5 oranında azalmasını sağladı.

İklim Haber’in haberine göre, Avustralya’nın 2021 sera gazı emisyonları, koranavirüs karantinalarında ulaşım kaynaklı emisyonlarda azalma olduğu ve güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde artış olduğu için Mart 2021’e kadar olan sürede yüzde 5,3 düştü. Sanayi Bakanlığının açıklamalarına göre Avustralya’nın karbon emisyonları bir önceki yıl 521,9 milyon ton karbondioksit değerindeyken, Mart 2021 itibariyla bu değer 494,2 milyon tona düştü. Enerji Bakanı Angus Taylor, “Yapılması gereken daha çok iş olsa da, bu veriler hükümetin emisyon azaltım taahhütlerini yerine getirmek, yeni ve düşük emisyon teknolojilerini desteklemek için kapsamlı politikalarının çalıştığını gösteriyor,” dedi.

Avustralya dünyanın kişi başına en çok sera gazı üreten ülkeleri arasında

Yeni rakamlar umut verici olsa da Avustralya, dünyanın kişi başına en çok sera gazı salımına neden olan ülkelerden biri. Paris İklim Anlaşması’na göre ülke emisyonlarını 2030 itibariyla yüzde 26 ile yüzde 28 arasında azaltmayı taahhüt etmişti. Diğer ülkeler ise yüzde 40 ya da üzeri azaltmayı taahhüt ederek hedeflerini yükseltti. Mart 2021 itibariyla Avustralya’nın emisyonları 2005’e göre yaklaşık yüzde 21 düştü. Ulaştırma sektöründen kaynaklanan emisyonlar ise koronavirüs kısıtlamaları sayesinde yüzde 13 oranında düştü.

Güneş panellerinin fiyatının yükselmesi iklim hedeflerine ulaşmayı engelleyebilir

Rüzgar ve güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi Avustralya’da karbon emisyonlarının yüzde 5,6 oranında düşmesini sağladı. Güneş enerjisinin diğer ülkeler tarafından da daha çok kullanımı iklim hedeflerini tutturmaları için teşvik edici ancak Rystad Enerji tarafından yayımlanan rapora göre güneş panellerinin fiyatının giderek yükselmesi bu hedeflere ulaşmayı engelleyebilir.

Bloomberg tarafından yapılan habere göre, güneş paneli fiyatları polisilikon ve gümüş fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 16 artış gösterdi. Analistler, bazı önemli hammaddelerin fiyatlarını artıran COVID-19 pandemisi kısıtlamalarının durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiyor. Yüksek fiyatların önümüzdeki birkaç yıl içinde güneş panellerine olan talebi sınırlayacağı ve tedarikçileri üretim kapasitesini artırmaktan caydırabileceği söyleniyor. Rystad Enerji raporu endüstrinin artık yaklaşık 330 GW kapasiteye sahip paneller üretebileceğini ancak dünyanın küresel ısınmayı 1,5 dereceyi aşmayacak şekilde sınırlayabilmesi için bu rakamın 2035 yılına kadar en az 1200 GW olması gerektiğini söylüyor.

Paylaş
One Response
  1. […] Avustralya şirketleri açısından durum böyleyken global finans sistemini izleyerek tavsiyelerde bulunan Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board, FSB) tarafından oluşturulan İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü (Task Force On Climate-Related Financial Disclosures, TCFD) 2021 Durum Raporu’na göre ise, TCFD tavsiyeleri doğrultusunda rapor veren şirket sayısı, 2020’de önceki yıllarda olmadığı kadar artmış durumda. 69 ülkedeki 1650’den fazla şirket raporuna dayanarak hazırlanan rapora göre, iklimle uyumlu şirket beyanları 2018-2019 arasındaki yüzde 4’lük artışa karşın 2019-2020 arasında yüzde 9 arttı. […]

Yorumlara kapalı.