Türkiye’de 13 ağaç türü tehdit altında

Türkiye’de 13 ağaç türü tehdit altında

Londra Merkezli Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği tarafından açıklanan rapora göre dünyadaki ağaç türlerinin en az yüzde 30’u, Türkiye’de ise 13 ağaç türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Geçtiğimiz beş yıl boyunca 60 araştırma kurumundan 500 uzmanın katıldığı ve dünya çapında 58 bin 497 ağaç türünü inceleyerek oluşturduğu “Dünya Ağaçlarının Durumu” başlıklı rapor, 17 bin 510 ağaç türünün büyük risk altında olduğu, 142 türün ise çoktan yok olduğunu bildiriyor. Raporda, ormansızlaşma, kereste ya da diğer ürünler için ağaç kesimi ve istilacı haşerelerin yayılması gibi sebeplerin yanında iklim değişikliğinin de ağaçları tehdit eden önemli etkenler arasında olduğu vurgulanıyor.

“Bu rapor yardıma ihtiyacı olan ağaçların insana çağrısı”

Rapora göre 9’u endemik tür olmak üzere toplam 185 ağaç türü bulunan Türkiye’de ise türlerin yüzde 7’sini oluşturan 13 tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Raporun oluşturulmasını sağlayan Botanik Bahçeleri Koruma Birliği (Botanic Gardens Conservation International-BGCI) isimli kurum, hükümetleri ağaç türleri için acil koruma eylem planları oluşturmaları konusunda uyarıyor. CNN’in haberine göre, BGCI Genel Sekreteri Paul Smith, “Bu rapor yardıma ihtiyacı olan ağaçların dünyanın dört bir yanındaki insanlara çağrısıdır. Ağaçlara bağımlı olan milyonlarca başka tür ve insanlık için her bir ağaç çok kıymetli,” ifadeleriyle durumun ciddiyetini vurguladı.

İklim krizi Ukrayna’da çiçeklenme sürelerini uzattı

İklim değişikliğinin doğanın dengelerini bozmasının bir başka örneği ise Ukrayna’da görüldü. AA’nın İklim Değişikliği Uzmanı Yevheniia Zasiadko ile yaptığı habere göre, iklim değişikliğiyle birlikte Ukrayna’daki nehirlerde çiçeklenme süreleri uzadı. Çiçeklenmenin sudaki oksijeni azalttığını ve nehirdeki diğer canlıların yaşamasına engel olduğunu belirten Zasiadko, “Su yüzeyindeki çiçeklenmenin birkaç nedeni var. Bunlardan birisi iklim değişikliği. Geçen senelerde iklim değişikliği nedeniyle sıcak yazlar geçirdik, bu yüzden nehir suyu daha ısındı,” ifadeleriyle süreci anlattı.

Ukrayna, Paris İklim Anlaşması’na 2016’da katılan ülkelerden biri. Ukrayna’nın anlaşma kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltmak için hedeflerini güncellediğini aktaran Zasiadko, 2030’a kadar yüzde 27 yenilenebilir enerji hedefinin yeterli olmadığını ve nükleer veya kömür yerine yenilenebilir enerji vizyonuna ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

Küresel ısınma yüzünden hayvanların şekli değişiyor

İklim değişikliği sadece insanların değil, hayvanların yaşamını da olumsuz etkiliyor. “Trends in Ecology and Evolution” isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre iklim krizinin etkisiyle ortalama sıcaklıklar arttıkça sıcak kanlı hayvanlar vücut ısılarını düzenlemek için daha büyük gagalara, bacaklara ve kulaklara sahip olacak şekilde evrimleşiyor.

Yüzde 10’a kadar uzuv büyümesini tespit eden araştırma, memeli türlerinin de gözle görülür değişiklikler geçirdiğini raporladı. Örneğin ağaç farelerinin kuyrukları uzuyor, maskeli sivri farelerin ise hem kuyrukları hem de bacakları büyüyor. Araştırma ayrıca yarasaların da kulak, kuyruk, bacak ve kanat boylarının arttığını kanıtladı. Hürriyet’in haberinde, değişimlerin evrim için gereken süreden çok daha kısa sürede gerçekleştiğini belirten makalenin yazarı ekolojist Sara Ryding, “Bizim yarattığımız iklim değişikliği onların üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bazı türler buna uyum sağlarken bazıları ise maalesef uyum sağlayamayacak,” ifadelerini kullandı.

Paylaş
One Response

Yorumlara kapalı.