Dünya iklim felaketleriyle boğuşuyor

Dünya iklim felaketleriyle boğuşuyor

Son günlerde dünyanın farklı yerlerinde yaşanan doğal afetler ve iklim olayları, küresel ısınmanın sonuçlarının ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha hatırlatıyor.

Grönland buzullarına tarihinde ilk defa yağmur yağması, Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi Uludoruk’un yer aldığı Cilo Dağları’ndaki buzulların erimesi, California’daki Caldor yangını, Tunceli ormanlarında devam eden yangınlar ve Kazakistan’da yaşanan kuraklık son günlerin iklim felaketlerinden birkaçı olarak öne çıkıyor.

Grönland buzullarına tarihinde ilk defa yağmur yağdı

Sıcaklığı normalde donma noktasının oldukça altında olan Grönland’ın buz örtüsünün zirvesine tarihinde ilk kez yağmur yağdı. 3 bin 216 metre yüksekliğindeki bir bölgeye yağan yağmurda 7 milyar ton suyun indiği tahmin ediliyor. Bölgede temmuz ayı boyunca iki büyük erime yaşandığını kaydeden bilim insanları, yağmurla birlikte 872 bin kilometrekare alanda daha erime yaşandığını paylaştı. Küresel ısınmanın sonuçları, kutup bölgeleri için çok daha tehditkar, çünkü küresel ısınma nedeniyle kutup bölgeleri dünyanın geri kalanından iki kat daha fazla ısınıyor.

Haberin kaynağı için tıklayınız.

Türkiye’nin en büyük vadi buzulu eriyor

Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağlarının eteklerinde yer alan Türkiye’nin en büyük vadi buzulunun küresel ısınma kaynaklı eridiği gözlemlendi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Milli Park ilan edilen ve son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan buzuldaki erime, bilim insanları tarafından kaydedilmeye başlandı. AA’nın haberine göre bölgeyi ziyaret eden Türk Coğrafya Kurumu üyesi Engin Ulus, buzullardaki çatlakların genişlediğini ve şelalenin dibindeki büyük buz kütlesinin tamamen eridiğini belirtti.

California’daki yangın 756 kilometrekare alanı tahrip etti

ABD’nin California eyaletinde 14 Ağustos’ta başlayan Caldor yangını 756 kilometrekare alanın tahrip olmasına yol açtı. Yangın nedeniyle en az 600 yapı kullanılamaz hale gelirken, 20 binden fazla yapı için de tehdit sürüyor. Yangını söndürmek için farklı eyaletlerden ekiplerin de destek verdiği 15 binden fazla itfaiyeci çalışmalarına devam ediyor. California Ormancılık ve Yangın Koruma Departmanı Direktörü Thom Porter, eyalette daha önce hiç görülmemiş yangınlar olduğunu söyledi. Ayrıca 17 Eylül’e kadar eyalet genelindeki tüm ulusal ormanlara giriş yasağı getirildi.

Haber kaynağı için tıklayınız.

Tunceli ormanlarındaki yangın sürüyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Tunceli’deki orman yangınlarından 3’ünün kontrol altına alındığını, tek noktada devam eden yangına ise 2 helikopter, 1 uçak ve 40 personelle müdahale edildiğini duyurdu. BBC Türkçe’nin haberine göre orman yangınının devam ettiği bölgede incelemelerde bulunan Vali Mehmet Özkan ise “Tanzi bölgesinde yangına, havadan ve karadan müdahalelerin sürdüğünü” söyledi.

Kazakistan’daki kuraklık 178 bin hektar tahıl alanını kuruttu

Her 10 yılda ortalama 0,3 derece ısınan Kazakistan’ın iklimi, ülkenin daha önce görülmemiş düzeyde kuraklıkla yüzleşmesine yol açıyor. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ülkenin güney ve batı kesimlerinde 178 bin hektar tahıl alanı kururken 2 bin civarında hayvan da yaşamını kaybetti. Mangıstau eyaletinde hayvanların otlatıldığı meraların açlıktan ve susuzluktan ölen hayvan bedenleriyle dolu olduğu görülüyor. BM’in “Kuraklıkla Mücadelede Bölgesel Yaklaşım” projesi uzmanlarına göre Orta Asya topraklarının büyük bir kısmı benzer kuraklık riskiyle karşı karşıya.

Haber kaynağı için tıklayınız.

Derleyen: Gizem Seher

Paylaş
3 Responses

Yorumlara kapalı.