,

Fransa’daki zirvede adil geçiş için önemli adımlar atıldı

Fransa’daki zirvede adil geçiş için önemli adımlar atıldı

Fransa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi’nde iklim kriziyle mücadele, finansman ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı.

Uluslararası kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektörden temsilciler ile birçok ülke liderinin katıldığı zirvede, küresel iklim hedefleri çerçevesinde uluslararası mali altyapının güçlendirilmesi ve farklı finansman modellerinin geliştirilmesi üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.

Liderler, yüksek borç oranına sahip düşük gelirli ülkeler için kamu ve özel kuruluşların finansman kapasitesinin artırılması ve iklim felaketi yaşanması durumunda afetzede ülkenin borcunun ertelenmesi gibi önlemler üzerinde anlaşmaya vardı.

Aşırı hava olayları sonrasında borç ödemeleri askıya alınabilecek

Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi’nde Dünya Bankası, krizlere hazırlık ve yanıt verme konusunda ülkelerin kapasitesini güçlendirmek amacıyla ek yardım sağlamaya devam edeceğini duyurdu. Bu amaçla yeni sigorta poliçelerinin tasarlanması ve acil durumlar karşısında kaynakların yeniden tahsis edilmesi için esneklik sağlanması planlanıyor.

Böylece aşırı hava olaylarının yaşanması durumunda borçların ödenmesi askıya alınabilecek. Ancak uygulama yalnızca yeni imzalanan kredilerin geri ödemelerinde geçerli olacak.

Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund, IMF) ise özel çekme hakları (Special Drawing Rights, SDR) yoluyla on milyarlarca doları gelişmekte olan ülkelere yönlendirmeyi planlıyor. IMF üye ülkelerinin faydalanabildiği uluslararası likidite rezervleri olarak işlev gören bir para aracı olan “özel çekme hakları”nda tahsis edilen miktar, ülke ekonomisinin büyüklüğüne bağlı olarak belirleniyor. Bu sebeple ekonomik durumu kötü olan ülkeler yeterli miktarda SDR’ye erişemiyor. İhtiyacı olan ülkelerin daha fazla yararlanabilmesi amacıyla gelişmiş ülkelerin eriştikleri para miktarından daha fazlasını rezerve eklemesi bekleniyor.

Zirvede Fransa, Japonya ve Birleşik Krallık SDR’ye yaklaşık 80 milyar dolar tahsis etme taahhüdünde bulundu.

Öte yandan International Partners Group, Senegal’e 2,5 milyar avro finansman sağlayacağını açıkladı. Sağlanacak finansman ile Senegal, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitelerini yüzde 40’a çıkaracak.

 

Paylaş