,

İstanbul’un su kaynakları yüzde 30 azalabilir

İstanbul’un su kaynakları yüzde 30 azalabilir

“İklim Değişikliği ve Su Yönetimi: Sanayi Sektörü Raporu” sürdürülebilir bir gelecek için su yönetimine yönelik bir yol haritası sunuyor.

Sürdürülebilir üretim anlayışını benimseyen İstanbul Sanayi Odası’nın, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin alanında uzman akademisyenleri ile bir araya gelerek hazırladığı “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi: Sanayi Sektörü Raporu”; su verimliliği, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi, suyun endüstride kullanımı ve atıksu yönetimi gibi birçok önemli konuyu ele alıyor. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda Türkiye’nin alması gereken önlemler ve yapması gereken çalışmalar, raporda kapsamlı bir şekilde açıklanıyor.

Rapor, günümüzde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin %80’inin su ile ilişkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu çerçevede, su ve atıksu yönetimi konularında işletmeleri, akademiyi, yerel yönetimleri ve hükümetleri ortak çözümler üretmeye çağıran yeni bir kaynak yönetimi ve yönetişim paradigmasının benimsenmesi gerektiği belirtiliyor.

Raporda olumsuz iklim etkisinin, Türkiye’nin 2015’ten bu yana su stresi yaşayan ülkeler arasına girmesine neden olduğu ifade ediliyor.

Rapor kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda 2020 ile 2100 yılları arasında, özellikle 2070 sonrasında, ortalama sıcaklıkların 2,5°C ile 5°C arasında artacağı ve yağış miktarının %10-%20 arasında azalacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de yapılan hidrolojik modelleme çalışmaları, 2020 ile 2100 yılları arasında su potansiyelinin %15 ile %50 oranında azalacağını öngörüyor.

İstanbul’a su sağlayan mevcut ve potansiyel su kaynaklarının verimlerinde 2020 ile 2050 yılları arasında %15, 2050 ile 2100 yılları arasında ise %30 oranında azalma bekleniyor.

Su kriziyle mücadelede ise arıtılmış atıksuların geri dönüşümü ile su kullanımının en aza indirilmesi ve Temiz Üretim Protokolleri’nin (MET’ler) hayata geçirilmesi en önemli araçlar olarak öne çıkıyor.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş