Lityumun dört katı kapasiteye sahip pil geliştirildi

Lityumun dört katı kapasiteye sahip pil geliştirildi

Geliştirilen yeni bir pil, yenilenebilir enerji depolama sistemleri için yüksek performanslı bir çözüm sunarken, işletme maliyetlerini de önemli ölçüde azaltıyor.

Küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 30’u kömürle çalışan elektrik santrallerinden kaynaklanıyor ve elektrik şebekelerinin karbonsuzlaştırılması iklim değişikliğiyle mücadelenin hayati bir parçasını oluşturuyor.

Güneş ve rüzgâr enerjisi sistemleri günden güne yaygınlaşıyor olsa da  enerji üretiminin doğa koşullarına bağlı olması ve  üretilen enerjinin depolanmasına ilişkin çözüm bekleyen problemler bulunuyor.

Enerji depolama sistemlerinde yaygın olarak kullanılan lityum iyon pil ise hem yüksek maliyeti hem de çevreye verdiği zarar dolayısıyla sorun oluşturuyor.

Sidney Üniversitesi’nin Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünden Dr. Shenlong Zhao liderliğinde geliştirilen pil ise enerji depolama sistemlerinde yaşanan bu soruna bir çözüm sunuyor.

Lityumun dört katı kapasiteye sahip düşük maliyetli pil, deniz suyundan işlenebilen bir tür erimiş tuz olan sodyum kükürtten üretiliyor. Zhao ve ekibi, ek olarak pilin depolama kapasitesini belirleyen sülfürün reaktivitesini geliştirmek için elektrotları değiştiriyor.

Geliştirilen pil, elektrik şebekeleri gibi büyük yenilenebilir enerji depolama sistemleri için yüksek performanslı bir çözüm sunarken, işletme maliyetlerini de önemli ölçüde azaltıyor.

Dr. Shenlong Zhao, “Güneş parlamadığında veya rüzgâr esmediğinde, çevreyi kirletmeyen, yerel veya bölgesel düzeyde kolayca erişilebilen, yüksek kaliteli depolama çözümlerine ihtiyacımız var. Maliyetleri azaltan bir teknoloji sunarak temiz enerji hedefine daha çabuk ulaşabileceğimizi umuyoruz. Sodyum pilimiz, dört kat daha fazla depolama kapasitesi sağlarken maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor. Deniz suyundan işlenebilen sodyum gibi bol kaynaklar kullanılarak üretilen depolama çözümleri, aynı zamanda daha geniş çapta enerji güvenliğini garanti etme ve daha fazla ülkenin karbonsuzlaştırmaya yönelmesini sağlama potansiyeline sahiptir. Dünyayı ne kadar hızlı bir şekilde karbondan arındırırsak, ısınmayı sınırlama şansımız da o kadar artar.” ifadeleriyle, geliştirdikleri pilin sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol üstlenebileceğini belirtiyor.

Piller, Sidney Üniversitesi’nin tesisinde başarılı bir şekilde üretildi ve test edildi. Zhao ve ekibi şimdilerde ürettikleri pili ticarileştirmeye hazırlanıyor.

 

Paylaş