2 derecelik eşik yüzde 70 ihtimalle aşılacak

2 derecelik eşik yüzde 70 ihtimalle aşılacak

Yeni bir araştırmaya göre, dünya kritik bir iklim eşiğini aşmak üzere.

Stanford Üniversitesi ve Colorado Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yapay zekâyı çok çeşitli küresel iklim modeli simülasyonlarını analiz edecek şekilde eğitti. Ardından verilen sıcaklık eşikleri için yapay zekâ modelinden zaman çizelgelerini belirlemesini istedi. Model, önümüzdeki on yıl içerisinde 1,5 derecelik eşiğin aşılacağını gösterdi.

Bir diğer modellemede ise, emisyonlar hızla azalsa bile, 2 derecelik eşiğin 2044 ile 2065 arasında yüzde 70 ihtimalle aşılacağı bulundu.

Yapay zekâ modelinin tahmin yeteneğini test etmek için bilim insanları geçmiş ölçümleri de yükledi ve modelden günümüze dair bir tahminde bulunmasını istedi. Model, 2022’de ulaşılan 1,1 derecelik ısınmayı doğru hesaplayarak testi geçti.

İklim bilimcileri hâlihazırda 1,5 derecenin aşılacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak geliştirilen bu model, iklim tahminleri yapma açısından yeni ve güvenilir bir yöntem sunuyor.

Çalışmayı atmosfer bilimcisi Elizabeth Barnes ile gerçekleştiren Stanford Üniversitesi iklim bilimcisi Noah Diffenbaugh, “Yapay zekâ modelimiz, hâlihazırda gezegenin fazlasıyla ısındığını gösteriyor. Eğer net sıfır hedefine ulaşmak için daha fazla oyalanırsak, 2 derecelik eşiğin aşılacağına da kesin gözüyle bakıyor. Net sıfır hedefi genellikle Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 1,5 derecenin aşılmamasına odaklanıyor. Oysa elde ettiğimiz sonuçlar, 2 derecelik artıştan kaçınmaya yönelik hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor.” diyor.

Diffenbaugh, bulguların iklim kriziyle mücadelede başarısız olunduğuna dair bir gösterge olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Aksine, bulguların iklim kriziyle mücadelede insanları motive edeceğini ve daha etkin bir şekilde mücadele edilmesine vesile olacağını umuyor. Diffenbaugh henüz geç kalınmadığını ancak fazla vaktimizin de kalmadığı konusunda uyarıyor.

 

Paylaş