2023'ün en sürdürülebilir şirketleri açıklandı

2023'ün en sürdürülebilir şirketleri açıklandı

Corporate Knights’ın hazırladığı rapor, sürdürülebilirliği esas alan şirketlerin finansal getirilerini artırdığını gösteriyor.

Toronto merkezli medya ve araştırma şirketi Corporate Knights, 2023’ün en sürdürülebilir 100 şirketini belirlediği yıllık küresel listesini yayımladı. Rapor, geliri 1 milyar doların üzerinde olan 6.000’den fazla şirketin değerlendirmesine dayanıyor.

Listedeki 100 şirketin beşte birinin ABD merkezli olması, ABD’yi endeks üyeleri arasında lider ülke yapıyor. ABD’yi yüzde 11 ile Kanada takip ediyor. Bölge olarak ise Avrupa yüzde 44 ile liderliğini korurken, Asya Pasifik yüzde 22 ile sıralamadaki şirketlere ev sahipliği yapıyor.

Listede önde gelen sektörler yüzde 20 ile bilgi teknolojileri ve yüzde 15 ile finansal hizmetler olarak dikkat çekiyor.

Corporate Knights’ın Araştırma Direktörü Ralph Torrie, artan petrol fiyatlarının yenilenebilir enerji kaynakları, akıllı binalar, elektrikli araçlar ve döngüsel ekonomi dahil bütün iklim çözümlerinde ivmeyi artırdığını söylüyor.

Torrie, “Listede yer alan 100 şirket, yeşil dönüşüm için gerekli olan ve gelişmekte olan 21. yüzyıl ekonomisinin temelini oluşturacak ürün ve hizmetleri sağlıyor.” diyor. Torrie, ilk 100’e giren şirketlerin ekonomide yaşanan sarsıntılara rağmen her geçen yıl kazançlarını artırmaya devam ettiklerini belirtiyor.

Sıralamada İtalyan bankası Intesa Sanpaolo dikkat çekiyor. Bankanın, yeşil kredilere artan ilginin ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi yasal düzenlemelerin etkisiyle gelir oranında yüzde 234 gibi büyük bir artış yaşadığı görülüyor.

COVID-19 salgınının ardından endekse yeni girenler arasında Merck, Pfizer, Novavax ve Gilead Sciences gibi bir dizi ilaç şirketi yer alıyor. Çin merkezli elektrikli araç üreticisi NIO ve elektrikli bisiklet üreten Yadea ile Tayvan’dan iki elektrikli bisiklet üreticisi Giant ve Taiwan High-Speed ​​Rail Corp listeye bu yıl giren diğer şirketlerden bazıları. Torrie, bu şirketlerin listeye girmesinde gelişmiş raporlama ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) faktörlerinin büyük rol oynadığını söylüyor.

Öte yandan, batarya ve elektrikli araç üreticisi BYD’nin, otomobil ve kamyon imalat sektörünün giderek daha rekabetçi hale gelen piyasa ortamında performansını iyileştirmesine rağmen endeksin dışında kaldığı görülüyor.

Torrie, “Listede yer alan çoğu örnekte, vizyoner bir CEO’nun liderliğinde şirketin, dünyanın ne yönde ilerlediğini ve bu yarışta nasıl öne geçileceğine dair bir yol haritası belirleyerek hareket ettiğini görüyoruz.” diyerek listeye girmeyi başaran şirketlerin yeşil dönüşüm konusunda bilinçli bir şekilde hareket ettiğinin altını çiziyor.

 

Paylaş