Avrupa Komisyonu 250 Milyar avro değerinde yeşil tahvil ihraç edecek

Avrupa Komisyonu 250 Milyar avro değerinde yeşil tahvil ihraç edecek

Avrupa Komisyonu, 27 ülkeden oluşan Next Generation EU Programı’nın bir parçası olarak bu sonbaharda 250 milyar avroya kadar yeşil tahvil çıkaracağını söyledi.

AP News’in haberine göre tahviller Next Generation EU Programı’nın toplam ihracının yüzde 30’unu oluşturuyor. Piyasa koşullarına bağlı olarak ilk yeşil tahvilin ekim ayında çıkarılacağını duyuran Avrupa Komisyonu, bu gelişmelerin yatırımcılara tedavüle sokulan fonların yeşil tahvillere ayrılacağı konusunda güven verdiğini vurguladı. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “AB’nin 2026’nın sonuna kadar 250 milyar avro değerinde yeşil tahvil ihraç etme planı bulunuyor, bu plan gerçekleşirse AB dünyanın en büyük yeşil tahvil ihraççısı olacak,” dedi.

Next Generation EU, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin pandemi sonrasında toparlanma sürecini desteklemek, özel sektör yatırımlarını teşvik ederek AB ekonomisini canlandırmak ve sağlık sistemini güçlendirmek olmak üzere üç temel hedefi gerçekleştirmek için kurulan bir ortak fon. 21 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen fon, 390 milyar avrosu hibelerden, 360 milyar avrosu kredilerden oluşmak üzere toplam 750 milyar avrodan oluşuyor.

Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde önümüzdeki 10 yılda küresel ısınmaya neden olan gazların emisyonunu yüzde 55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunmuştu. Pandemi sonrası üye ülkelerin toparlanma sürecini desteklemek amacıyla kurulan Next Generation EU fonundan yararlanmak için de fon kapsamındaki ülkelerin, ulusal bütçelerinin en az yüzde 37’sini iklim değişikliğiyle mücadele projelerine ayırması gerekiyor.

Yeşil Tahvil nedir?

Uluslararası finans piyasalarında “Green Bonds” diye bilinen yeşil tahviller, Yeşil Tahvil İlkeleri (Green Bonds Principles /GBP) ile uyumlu, yeni ya da mevcut projelerin tamamını veya bir kısmını finanse ya da yeniden finanse etmek için ihraç edilen tahvil aracı anlamına geliyor. Uluslararası arenada hangi projelerin yeşil tahvil ihracı yapabileceğini belirlemek için kullanılan kılavuz setine ise Yeşil Tahvil İlkeleri deniyor. Bu ilkeler sayesinde hangi projelerin yeşil tahvil ihracına uygun olduğu yatırımcı, aracılık yapacak banka, danışmanlık yapacak firmalar ve ihraççılar tarafından şeffaf bir şekilde anlaşılabiliyor.

Habertürk’ten Cüneyt Başaran’ın yazısına göre yeşil tahvil ihracı GBP ile uyumlu olduğu takdirde nükleer enerji üretimi, fosil enerji üretimi, alkol ve sigara üretimi ve bahis sektörü dışında birçok sektör için uygulanabilir. Yeşil Tahvil İlkeleri’ne göre iklim değişikliğinin önlenmesi, doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilmesi, su veya toprak kirliliğinin azaltılması gibi temel çevresel kaygı alanlarına hitap eden projeler Yeşil Bono ihracı için uygun kategoride yer alıyor. Bu çerçevede; yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, temiz içme suyu ve atık su arıtımı, karbon emisyonu azaltımına yönelik elektrikli ya da hibrid ulaşım araçları için alt yapı yatırımları, geri dönüşümlü ambalaj ve dağıtım projeleri yeşil tahvil ihraçları için kullanılabilecek örnek projelerden bazıları.

Küresel piyasalarda sürdürülebilir finansman araçlarının giderek önem kazanmasıyla Türkiye de yeşil tahvil ihracına ağırlık vermeye başlayan ülkeler arasında yerini almaya başladı. Anadolu Ajansı (AA)’nın geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir habere göre, yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen 287 milyar dolarlık sürdürülebilir finansman aracının 131,3 milyar dolarını yeşil tahviller oluşturdu. Diğer bir deyişle yılın ilk çeyreğinde sürdürülebilir finansman ihraçları geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artış gösterirken, yeşil tahviller ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400 büyüme kaydetti.

 

 

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.