Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi arasında Sürdürülebilir Ürünler için anlaşma sağlandı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi arasında Sürdürülebilir Ürünler için anlaşma sağlandı

Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-tasarım Yönetmeliği ile ürünlerin daha uzun ömürlü, daha kolay onarılabilir ve geri dönüştürülebilir olması hedefleniyor.

Aynı zamanda üreticilerin, üretim aşamasında kullanılan ham madde, enerji ve su miktarını azaltmalarını sağlamak adına yeni kurallar getirilecek.

Yeni düzenleme, AB genelinde enerji verimliliğini yaklaşık 20 yıldır başarıyla artıran mevcut Eko-tasarım Direktifi’ni temel alacak.

Düzenleme ilk etapta ayakkabı ve tekstil ürünleri, mobilya, demir-çelik, alüminyum, lastik, boya ve kimyasal ürünlerde uygulanacak.

Ayrıca şirketleri geri dönüşüm yapmaya teşvik edecek ve ürünlerin imhasını da kısıtlayacak. Ancak geçiş döneminde küçük ve orta ölçekli şirketler için istisna sağlanacak.

Yeni düzenleme ile ürünlerin sürdürülebilirlik özellikleri hakkında daha fazla bilgi sunulacak. “Dijital Ürün Pasaportu” etiketi aracılığıyla tüketicilerin ve işletmelerin sürdürülebilir ürün tercih süreçleri kolaylaşacak. Uygulama sadece tüketiciler için değil, aynı zamanda gümrük ve pazar denetim yetkilileri için de fayda sağlayacak.

Ek ürün bilgileri, mevcut durumda enerji ile ilgili ürünler için kullanılan ve geniş çapta tanınan AB Enerji Etiketi gibi etiketler aracılığıyla sağlanabilecek ve onarılabilirlik puanını göstermek için kullanılabilecek.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin düzenlemeyi resmî olarak kabul etmesi bekleniyor. Yönetmelik kabul edildikten ve Resmî Gazete’de yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

 

Paylaş