Avrupa Komisyonu’nun sunduğu yasa tasarısı mobil cihazları çevre dostu hale getirmeyi amaçlıyor

Avrupa Komisyonu’nun sunduğu yasa tasarısı mobil cihazları çevre dostu hale getirmeyi amaçlıyor

Avrupa Komisyonu sunduğu yeni yasa tasarısıyla, telefonlar ve tabletlerin dayanıklı, enerji verimliliği yüksek ve kolay onarılabilir olmasını sağlamayı hedefliyor.


Yeni tasarıya göre Avrupa Birliği (AB) pazarına sunulan akıllı telefonlar ve tabletlerde enerji verimliliği, pil ömrü ile toza, suya ve düşmelere karşı dayanıklılık seviyeleri gibi çeşitli bilgilerin gösterilmesi zorunlu olacak.

Üreticiler, kritik yedek parçaları tamircilere 5-10 iş günü içerisinde temin etmekle yükümlü olacak. Ayrıca satışı sonlandırılan ürünlerin yedek parçalarının 7 yıl boyunca tedarik edilebilmesi gerekiyor. Üreticiler bozulan cihazların tamirinde makul ve orantılı ücret talep edecek. Ek olarak ürünlerin tamir edilmelerine yönelik bir puan sistemi de kurulacak.

Cihazlar piyasaya sunulduktan sonra, işletim sistemi güncellemelerinin en az 5 yıl daha devam etmesi zorunlu olacak. Yazılım güncellemeleri cihazın performansını olumsuz etkilemeyecek ve bir güncelleme reddedildiğinde herhangi bir performans değişikliği yaşanmayacak.

Cihaz pillerinin kapasitelerinin 800 tam şarj sonrasında başlangıç kapasitelerinin yüzde 80’ini koruması gerekecek.

Tasarının hayata geçirilmesi durumunda üretilen telefonlar ve tabletler, 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 14 teravat saat birincil enerji tasarrufu sağlayacak. Tasarı ayrıca kritik hammadde kullanımını optimize etmeye ve geri dönüşümünü kolaylaştırmaya yardımcı olacak.

Sunulan yasa tasarısı, iki aylık bir inceleme dönemi için Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’ne sunulacak. Herhangi bir itiraz olmaması durumunda yasa tasarısı resmi olarak kabul edilecek.

Paylaş