Pandemi sonrası gençlerin iş beklentileri nasıl değişti?

Pandemi sonrası gençlerin iş beklentileri nasıl değişti?

Araştırma şirketi Universum’un yeni çalışması, üniversite mezunlarının küresel iş gücüne girerken hangi motivasyonlara sahip olduğunu ortaya koyuyor. Her yıl dünya çapında 1 milyondan fazla iş arayan kişiyle anket yapan Universum, bu yıl da dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip ülkelerden işletme, mühendislik ve bilişim teknolojilerinde öğrenim gören toplam 221.807 öğrenciyle görüştü. Eylül 2020-Mayıs 2021 arasında yapılan görüşmeler boyunca öğrencilere şu iki soru soruldu: Gelecekte çalışmak istedikleri yerleri düşündüklerinde hangi işveren özellikleri daha önemli ve en çok takdir ettikleri işveren markaları hangileri?

Universum’un öğrencilerle yaptığı ankette öne çıkan altı çarpıcı sonuç ise şöyle oldu:

  • 2020 ve 2021’in ekonomik ve sosyal çalkantılar baskısında geçmesi nedeniyle gençler giderek artan bir şekilde iş güvencesi ve istikrar arıyor. Öğrenciler artık gelecekte yüksek kazanç elde etmeye ve eğitim ve gelişim potansiyeline her şeyden çok öncelik veriyor.
  • Salgın, genç profesyonellere kariyer önceliklerini ve bir işverenden neler beklediklerini yeniden değerlendirme şansı verdi. Bu nedenle özellikle yüksek stresli sektörlerdeki bazı yöneticiler yeni hesaplamalar yapmakla yüzleşiyor.
  • Sınırların kapanması, seyahat yasaklarının artması ve sosyal mesafe gibi uygulamaların yaygınlaşmasıyla gençlerin uluslararası kariyer olanaklarına olan ilgisi azaldı. Universum’un araştırması çoğu sektörde gençlerin merkezleri kendi ülkelerinde bulunan şirketleri tercih ettiğini gösteriyor.
  • Genç profesyonellerin iş güvencesi ihtiyacı arttıkça hızlı büyüme potansiyeli olan ancak yüksek risk de barındıran startuplarda çalışmaya olan ilgileri de azalıyor. İşveren markası uzmanları, en azından şimdilik startupların yeni yetenekleri çekme konusunda zayıfladığı görüşünde birleşiyor.
  • Pandemi belirli endüstrilerin öne çıkmasını sağladı. Yaşam bilimleri gibi bazı alanlar pandemi nedeniyle önem kazanırken gençler sağlık ve yaşam bilimleri sektörlerindeki tarihi yeniliklerden etkilendiklerini vurguluyor.
“Artan iş güvencesi talebi geçici”

İş dünyasının hiçbir zaman COVID-19 döneminde olduğu kadar değişmediğini vurgulayan Universum CEO’su Mats Röjdmark, gençlerin artan iş güvencesi gibi bazı taleplerinin geçici olacağını belirtiyor: “Yine de diğer değişimlerin işveren markaları için uzun vadeli etkileri olacak. Artık yöneticiler yetenek beklentilerindeki sismik değişimleri yansıtmak için istihdam anlaşmalarını nasıl yeniden şekillendireceklerine karar vermeli.”

Universum’un anket sonuçlarına göre işletme öğrencilerinin bir işverenden bekledikleri arasında ilk iki sırayı gelecekte yüksek kazanç ve profesyonel eğitim ve gelişim olanakları alıyor. Kadın işletme öğrencilerinin tercih ettiği ilk üç sektör yönetim danışmanlığı, bankacılık ve reklamcılık olurken erkek öğrenciler ise sırasıyla bankacılık, yönetim danışmanlığı ve finansal hizmetler sektörlerini tercih ediyor. Mühendislik öğrencileri gelecek işverenlerinden ilk beklentileri olarak yüksek kazanç konusunda birleşirken kadın mühendislik öğrencilerinin işveren beklentileri arasında profesyonel eğitim ve gelişim olanakları, uyumlu çalışma ortamı ve iş güvencesi öne çıkıyor. Bilişim teknolojilerinde öğrenim gören öğrencilerden ise kadın öğrencilerin beklentileri profesyonel gelişim ve eğitim olanaklarında, erkek öğrencilerinkiyse yüksek kazançta birleşiyor.

Paylaş
2 Responses

Yorumlara kapalı.