Sel felaketi sonrasında Pakistan’a 9 milyar dolarlık yardım

Sel felaketi sonrasında Pakistan’a 9 milyar dolarlık yardım

2022’de Pakistan’da gerçekleşen sel felaketinde, 1.700 insan hayatını kaybetmiş, 2 milyondan fazla insan evsiz kalmıştı.

Cenevre’de düzenlenen “İklime Dirençli Pakistan Konferansı (The International Conference on Climate Resilient Pakistan)” başlıklı uluslararası konferans, 2022’deki yıkıcı sel felaketinden sonra Pakistan’ın yaralarını sarmak üzere hükümetleri, kamu ve özel sektörden liderleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi.

Konferansa Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres eş başkanlık yaptı. Konferansta Pakistan, iklime dirençli ve kapsayıcı bir şekilde rehabilitasyon için çok paydaşlı bir strateji ortaya koyan Dayanıklı İyileşme, Rehabilitasyon ve Yeniden İnşa Çerçevesini (Resilient Recovery, Rehabilitation and Reconstruction Framework, 4RF) sundu.

4RF kapsamında yarısı yerli, yarısı dış kaynaklardan oluşacak 16,3 milyar dolarlık finansman sağlanması hedefleniyor. Sağlanan finansman ile ilk etapta toparlanma ve yeniden yapılanmaya odaklanılacak. İkinci etapta ise doğal afetlere dayanıklı yeni bir altyapı tasarımı ve erken uyarı sistemlerinin oluşturulması için çalışılacak.

Konferansta konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İklim değişikliği nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin maruz kaldığı yıkıcı adaletsizlik konusunda dürüst olmamız gerekiyor. Kayıp ve hasar konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, Pakistan’a gidin. İklim değişikliğinin yarattığı tahribatı kendiniz görün.” ifadeleriyle kayıp ve hasar konusuna bir kez daha dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konferansa gönderdiği video mesaj ile katıldı. Türkiye’nin yanı sıra diğer ülke ve kuruluşların da çabalarıyla Pakistan halkının yaralarını sarmaya başladığını söyleyen Erdoğan, “İklim krizinin yıkıcı etkileri karşısında daha fazla müşterek çalışmaya ihtiyaç olduğu aşikardır. İklim değişikliği ve bunun yol açtığı sorunlar insanlığın ortak meselesidir. Pakistan’da vuku bulan felaket, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu ve benzeri felaketlerle mücadeleyi bir strateji çerçevesinde dayanışma içerisinde yürütmek gerekiyor. Türkiye bu küresel mücadeleye katkı sağlamak bakımından üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir. Zarar gören afet bölgelerinin yanı sıra Pakistan’ın afete uğrama riski bulunan tüm bölgelerinin iklime dayanıklı şekilde yeniden inşa edilmesi yeni acılar yaşanmasının önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Pakistan’daki afetzedelerin acil ihtiyaçlarının temini ile yeniden inşa sürecine gereken katkıyı sağlamaya hazır olduğunu belirterek, “TOKİ Başkanlığımız bu hususta Pakistan makamları ile temaslarını sürdürüyor. AFAD ve sivil toplum kuruluşlarımız da insani yardımların ulaştırılması konusunda gereken her türlü hassasiyeti sergiliyor.” dedi.

Bir gün süren konferansta Avrupa Birliği (AB) komisyonu başkanı Ursula von der Leyen Pakistan için 500 milyon euro yardım yapacaklarını açıklarken, toplamda 9 milyar doların üzerinde destek toplandı.

 

Paylaş