Sürdürülebilirlik, geleceğin mesleklerinde öne çıkıyor

Sürdürülebilirlik, geleceğin mesleklerinde öne çıkıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre en çok istihdam artışı sürdürülebilirlik, yapay zekâ ve bilgi güvenliği alanlarında gerçekleşecek.

45 ülkede, 27 endüstriyi kapsayan 803 şirketin üst düzey yöneticileriyle yapılan anket sonucunda oluşturulan Mesleklerin Geleceği Raporu 2023, 2023-2027 arasında gelişen teknolojinin iş piyasalarını nasıl etkileyeceğini, işleri ve becerileri nasıl şekillendireceğini inceliyor.

Raporda 2027 yılına kadar dünyada halihazırda 83 milyon kişinin istihdam edildiği mesleklerin ortadan kalkacağı ancak 69 milyon kişinin yeni iş alanlarında çalışmaya başlayacağı öngörüsünde bulunuluyor. Rapora göre bankacılık, sekreterlik, postacılık, kasiyerlik gibi işler en hızlı yok olacak meslekler arasında yer alıyor. Teknolojik yenilikler başta olmak üzere yavaş ekonomik büyüme, arz kıtlığı ve enflasyon, bu iş alanları için en büyük riskleri oluşturuyor.

Teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ise yeni işlerin oluşumunda en önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda en hızlı gelişen işlerin yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı ve bilgi güvenliği uzmanlığı alanlarında olması bekleniyor.

Öte yandan eğitim, tarım ve dijital ticaret sektörlerinde istihdam artışı yaşanacağı öngörülüyor.

Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla eğitim sektöründeki işlerin 2023–2027 döneminde yaklaşık yüzde 10 oranında artması bekleniyor. Bu dönemde mesleki eğitim öğretmenleri ile üniversitedeki akademisyenler için 3 milyon ek istihdamın ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.

Tarım sektöründe de yüzde 30’luk bir artış ile 3 milyon ek iş oluşması beklenirken, başta dijital dönüşüm uzmanları, dijital pazarlama ve strateji uzmanları olmak üzere dijital alanda da dört milyon kişilik istihdam oluşması bekleniyor.

Yeşil dönüşüm yeni iş alanları oluşturacak

Rapora göre işletmeler, en büyük istihdam yaratma etkisinin işletmelerin yeşil dönüşümünü, ESG standartlarının daha geniş çapta benimsemesini ve tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesini destekleyen yatırımlardan gelmesini bekliyor.

Yeşil dönüşüme yapılan yatırımın yanı sıra sürdürülebilirlik konularında tüketici farkındalığının artmasının da yeni fırsatlar yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Raporda yenilenebilir enerji mühendisliği, güneş enerjisi kurulum uzmanlığı ve sistem mühendisliğinin, ekonomilerin yenilenebilir enerjiye geçiş hızlarına bağlı olarak gelişebileceği belirtiliyor.

Türkiye’de büyük veri, yapay zekâ ve dijital uygulamalar ön planda

Türkiye’de ise 2023-2027 arasında işgücü kaybının yüzde 26 oranında gerçekleşeceği belirtiliyor. Bu oran, yüzde 23 olan dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor.

En çok etkilenecekler ise veri giriş operatörleri , muhasebeciler, yönetici asistanları ve finans bölümü çalışanları olarak sıralanıyor.

Rapora göre Türkiye’deki yöneticiler, teknolojik değişimin Türkiye’de yaratacağı istihdamın dünya ortalamasının çok üzerinde olacağını öngörüyor. Bu kapsamda büyük veri analitiği, yapay zekâ ve dijital uygulama alanları Türkiye’de öne çıkıyor.

Yeni becerilerin elde edilmesi ve becerilerin iyileştirilmesinin finansmanı konusunda ise yöneticilerin yüzde 92’si şirketlerin kendi kaynaklarını kullanmaları gerektiğini düşünüyor.

 

Paylaş