,

Ülkelerin iklim taahhütleri yeterli değil

Ülkelerin iklim taahhütleri yeterli değil

Yeni bir rapora göre mevcut iklim taahhütleri, dünyanın bu yüzyılın sonuna kadar 2,5 derece ısınmasına sebep olabilir.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan yeni bir rapor, ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarını azalttığını gösteriyor. Ancak bu azalmanın yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için yetersiz kaldığı belirtiliyor. Rapora göre, ülkelerin emisyonlarını azaltma hızı aynı şekilde devam ederse, yüzyılın sonunda sıcaklık 2,4 ila 2,6 derece daha artabilir.
BM’nin, Paris İklim Anlaşması’na taraf olan 193 ülkenin ulusal katkı beyanı (National Determined Contributions, NDC) olarak bilinen iklim eylem taahhütlerini incelediği rapor, mevcut taahhütler doğrultusunda emisyonların 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 10,6 oranında artacağını gösteriyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 13,7’ydi. Ancak raporda, bu gelişmenin yetersiz kaldığı belirtiliyor.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Simon Stiell, 2030 yılına kadar küresel sera gazı emisyonlarında düşüş eğiliminin devam etmesini beklediklerini belirterek, “Paris İklim Anlaşması kapsamındaki iklim hedeflerimize ulaşabilmemiz için gereken emisyon azaltım miktarına ve hızına erişemedik. Hedefimizi gerçekleştirebilmek için hükümetlerin iklim eylem taahhütlerini daha da güçlendirmeleri ve acilen hayata geçirmeleri gerekiyor.” dedi.

Geçen yıl COP26’da tüm ülkeler iklim taahhütlerini yeniden gözden geçirmeyi ve güçlendirmeyi kabul etmişti. Ancak aradan geçen bir yıl içerisinde yalnızca 24 yeni veya güncellenmiş iklim taahhüdü sunuldu. Stiell, “Hükümetlerin kararları ve eylemleri, aciliyet düzeyini, karşı karşıya olduğumuz tehditlerin ciddiyetini ve kontrolden çıkmış iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarından kaçınmak için kalan süremizin kısalığını yansıtmalıdır.” dedi.

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2018 tarihli raporu, karbondioksit emisyonlarının 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 45 oranında azaltılması gerektiğini ortaya koymuştu. Bu yılın başlarında yayımlanan IPCC raporu ise, 2019’u temel alarak, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 43 oranında azalması gerektiğini gösteriyor. Bu azalmanın gerçekleşmesi, Paris İklim Anlaşması’nın yüzyılın sonuna kadar sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için kritik önem taşıyor.

İklim eylemleri erteleniyor

BM’nin uzun vadeli düşük emisyonlu kalkınma stratejilerine ilişkin hazırladığı başka bir rapor ise, ülkelerin yüzyılın ortalarına kadar net sıfır emisyona geçiş planlarını inceledi. Rapor, tüm uzun vadeli stratejilerin zamanında uygulanması halinde, bu ülkelerin sera gazı emisyonlarının 2050’de 2019’a göre yaklaşık yüzde 68 daha düşük olabileceğini gösterdi.

Ancak rapor, birçok net sıfır hedefin belirsizliğini koruduğunu ve acilen hayata geçirilmesi gereken eylemlerin ertelendiğini belirtiyor.

Yaklaşan BM İklim Değişikliği Konferansı (COP27) öncesinde Stiell, hükümetleri iklim taahhütlerini gözden geçirmeye ve harekete geçmeye çağırıyor: “COP27, dünya liderlerinin iklim değişikliğiyle mücadelede ivme kazanabilecekleri, müzakerelerden uygulamaya kadar gerekli çabayı gösterecekleri ve iklim acil durumunu ele almak için toplumun tüm sektörlerinde gerçekleşmesi gereken büyük dönüşüme geçebilecekleri andır.”

 

Paylaş