'Kum pili' yeşil enerjinin büyük sorununu çözebilir

'Kum pili' yeşil enerjinin büyük sorununu çözebilir

Fin mühendisler, yeşil enerjiyi aylarca depolayabilen dünyanın ilk “kum pilini” geliştirdi.

Rüzgâr ve güneş enerjisi kesintili bir üretim sağlıyor ve gerektiğinde değil, doğal kaynaklar mevcut olduğunda güç üretiyor. Bu nedenle yeşil enerji geçişi büyük miktarda enerji depolamasına ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda, geleneksel lityum bazlı “büyük pil” kurulumlarından akış pillerine, silikon faz değişimli pillere kadar pek çok alternatif üzerine çalışılıyor. Her birinin verimlilik, boyut, konum, kurulum maliyetleri, işletme maliyetleri, giriş ve çıkış güç değerleri, uzun ömür ve enerjiyi ne kadar süreyle depolayabileceği açısından kendi avantajları ve dezavantajları var.

Ancak Fin teknoloji şirketi Polar Night Energy, enerji depolamada pillere alternatif bir yöntem geliştirdi.

Polar Night Energy’nin hayata geçirdiği dünyanın ilk ticari kum bazlı termal enerji depolama sistemi, yaklaşık dört metre genişliğinde ve yedi metre yüksekliğinde, kumla dolu büyük, yalıtılmış bir çelik tanktan oluşuyor. Depolama sisteminin içerisinde yer alan kum, basit bir ısı eşanjörü (değiştirici) kullanılarak ısıtıldığında, 100 kW nominal güç değerinde ve 8 megawatt-saatlik enerji depolayabiliyor.

Düşük yoğunluklu kumun kullanıldığı sistem, güneş ve rüzgârdan elde edilen ucuz enerjiyle şarj oluyor. Sistemde yüz ton kadar kum kullanıyor. Düşük maliyetli elektrik, kumu 500 dereceye kadar ısıtıyor. Sıcak havanın, ısı eşanjörü yardımıyla kumda dolaşımı sağlanıyor ve böylelikle kumun aylarca 500 derecede kalabileceği söyleniyor.

Mühendisler, kum pilinin yeşil enerjide depolama sorununu çözebileceğini belirtiyor. Kurdukları sistemin, başlangıçta hesapladıklarından daha fazla potansiyele sahip olduğunu gördüklerini söyleyen Polar Night Energy CTO’su Markku Ylönen, kum pilinin yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına önemli ölçüde katkı sağlayabileceğini söylüyor.

Ylönen, “Rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi oldukça değişken ve tüketim miktarıyla kısmen örtüşüyor. Toplumlarda yenilenebilir enerji kaynakları çoğaldıkça, daha fazla enerji deposuna ihtiyaç duyulacak. Geliştirdiğimiz teknoloji, ucuz ve temiz elektriği en çok ihtiyaç duyulduğu anda kullanmak üzere uygun maliyetli bir şekilde ısıya dönüştürmek için bir yol sağlıyor.” diyor.

Polar Night Energy şirketinin adı, Kuzey Finlandiya’nın bazı bölgelerinin kış aylarında hiç güneş görmemesine gönderme yapıyor. Çünkü bu bölgeler, haftalarca doğrudan güneşin olmadığı enlemin üzerinde yer alıyor. Şirket, geliştirdiği kum pili ile uzun süreli depolamanın, dondurucu Fin kışında binaları ucuz ve temiz bir şekilde ısıtabileceğini öngörüyor.

 

Paylaş
1 Responses

Yorumlara kapalı.