,

Moto kuryeler elektrikli araç kullanmaya başlayacak

Moto kuryeler elektrikli araç kullanmaya başlayacak

21-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenen İklim Şurası’nda moto kuryelerin kullandığı araçların belirli bir oranda elektrikli olması yönünde karar alınacağı açıklandı. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2053 hedeflerinin belirlendiği İklim Şurası’nda beş gün boyunca yedi tematik alanda komisyon çalışmaları yapıldı ve üst düzey katılımlı yuvarlak masa toplantıları gerçekleşti.

217 Kararlık Sonuç Bildirgesi

İklim Şurası’nın kapanış töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da İklim Şurası’nda “yeşil kalkınma” ve “2053 net sıfır emisyon” hedeflerine ve ulusal katkı beyanının düzenlenmesine ilişkin bilimsel müzakereler yürüttüklerini anlattı ve hazırlanan 76’sı öncelikli olmak üzere 217 karar içeren Sonuç Bildirgesi hakkında şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması ve fosil yakıtların azaltılması için bir yol haritası olacak. Alternatif yakıtları ve akıllı ulaşım sistemleriyle ülkemizde temiz ulaşım ağını yaygınlaştırmak için bizlere bir plan sunacak. Sanayide sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin, alternatif emisyon azaltım yöntemlerinin uygulanması için bir kılavuz olacak. Suyun verimli kullanılması, iklim dostu akıllı tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde belirleyici bir belge olacak. İklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı tehlike, risk yönetimi, sigorta ve finans sistemlerinin güçlendirilmesi; doğal alanların korunması, bozulmuş ekosistemlerin iyileştirilmesine yönelik çözümler için bir başvuru kaynağı olacak. Düşük karbonlu üretime ulaşmak için karbon tutma teknolojilerinin, enerji verimliliği sağlayan yüksek performanslı inovatif malzeme tasarımlarının geliştirilmesi için akademimize, iş dünyamıza bir yöntem sunacak.”

Sonuç bildirgesinin, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’nin oluşturulması ve ulusal yeşil taksonomi mevzuatının geliştirilmesinde yol gösterici olacağını belirten Kurum, “Emisyon Ticaret Sistemi“nin uygulama takvimi için bir öncü kaynak olacak. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar, bütün dünya için birer referans olacak,” dedi.

Komisyon başkan ve üyeleri tarafından oylanan Sonuç Bildirgesi’nin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

“Güçlü metni olan bir İklim Kanunu çıkaracağız”

“Komisyonlardaki kararlar bu masalarda bir kez daha süzgeçten geçti, bazıları çıkarıldı, bazı maddelere ilaveler oldu. Genel bazda Şura’dan 200 maddelik bir karar çıkacak, bunların hepsi politik kararlar olacak. Kararlarla iklim değişikliği ile ilgili olarak uzun dönemli strateji planları yapacağız,” ifadelerini kullanan Birpınar şunları ekledi: “Türkiye iklim değişikliği ile gerçekten samimi bir şekilde mücadele ediyor. Biz bu konuda liderlik yapmak istiyoruz. İklim Kanunu çıkaracağız. İklim Kanunu’nu Avrupa Birliği, Kanada, Japonya çıkardı. Bizde de güçlü metni olan bir kanun çıkacak. Hangi paydaşların ne yapacağını, Bakanlığın neyi yapacağını yazacağız ve tek tek buradaki kararların uygulanması noktasında her paydaş ile uyum ve birliktelik içerisinde çalışacağız.”

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, motorlu kuryelerin 2030’a kadar yüzde 30, 2040’a yüzde 40’ının elektrikli araçlarla çalışmasına ilişkin bir kararı oylayacaklarını açıklayan Birpınar, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na resmen taraf olduğunu hatırlatarak şunları dedi: “Bu şuranın amacı, nesillerin refahını, mutluluğunu sağlamak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmayı başardığını göstermek, döngüsel ekonomi ekseninde gelişmesi, zenginleşmesi, büyümesi ve milli gelirini artırması için iklim değişikliği ile ilgili riskleri minimuma indirmek, yaşanan değişime uyum sağlamaktır.”

 

 

Paylaş